Linfrö – En sann vän till ditt tarmsystem

Linfrö kommer från den ettåriga växten lin som får himmelsblå blommor. Denna växt tros ha används redan 5000 år f Kr i Egypten. Idag odlas lin över hela världen och har många användningsområden.

De senaste årtionden har man återigen uppmärksammat linets hälsoeffekter på djur och människor. Och att linfrön är bra för magen vet de flesta. De bruna fröna är faktiskt väldigt rika på protein, fiber, vitaminer och mineraler och innehåller omega 3 och omega 6 -fetter.

Detta superfrö sägs även kunna förebygga hjärtsjukdomar, artrit, inflammation, diabetes och högt blodtryck. Det kan även förbättra immunförsvaret och fibrerna i fröet hjälper matsmältningen. För att komma åt fibrernas fördelar rekommenderas linfrö istället för linfröolja.

Förebyggande mot cancer

Linfrön är dessutom rika på sjukdomshämmande ämnen som heter lignaner (fytoöstrogener), det vill säga ämnen från växters som liknar hormonet östrogen. Dessa anses kunna skydda mot vissa cancersjukdomar, såsom bröst – och prostatacancer.

Fytoöstrogener är ett speciellt viktigt ämne för kvinnor, och kan vara till hjälp vid klimakteriebesvär såsom svallningar. Linfrö är faktiskt den rikaste källan till lignaner i vår föda. Den innehåller ungefär 700 ggr mer lignaner än lignanrika sädesslag, frukt, bär eller grönsaker.

En studie visar att endast 40 gram krossade linfrön per dag hjälper till att sänka kolesterolet och kan skydda mot bröstcancer. Och i en studie från Karolinska institutet såg man att män som hade ett högt intag av fytoöstrogenrika livsmedel, såsom linfrön, bönor, soja, bär och jordnötter, löpte 26 % lägre risk för att drabbas av prostatacancer.

Rabarber sägs även skydda mot cancer.

Linfrö på olika sätt

Linfrö kan du användas på många olika sätt; i yoghurt, smoothies, juice, müsli, sallader och pasta. Fröna kan även användas i bakverk och ersätta ägg, smör och olja och på så sätt minska kolesterolintaget och mättat fett. Blanda 1 msk linfrö med 3 msk vatten för varje ägg du ersätter. Och tre msk linfrö motsvarar 1 msk smör, olja eller margarin.

Och lite linfrö i brödet gör det saftigare och ökar hållbarheten på grund av fibrernas speciella vattenhållande förmåga. Om du blötlägger linfröna, så bildas en geléliknade hinna av kostfibrerna, som har gynnsam verkan på tarmarna med en mild laxerande effekt.

Tar du hela linfrön direkt så går de bara rakt igenom kroppen och du tar inte upp de goda näringsämnena. Om du intar krossade linfrön kan kroppen tillgodose sig dessa ämnen.

Andra nyttiga frön är psylliumfröskal och chiafrön.

Måttligt intag av linfrö rekommenderas

Dock innehåller linfrö även ett ämne som heter linamarin, som kroppen ombildar till vätecyanid (blåsyra). Du ska därför inte inta för mycket av fröna, då det kan leda till förgiftning. Du ska vara särskilt försiktig med krossade linfrön, just för att de lättare tas upp av kroppen.

Men i måttliga mängder erhåller du de positiva effekterna utan att riskera negativa påföljder. Det rekommenderade intaget per dag är högst 2 msk och det anses vara riskfritt, då inga toxiska effekter är kända vid den dosen.

Känsliga personer såsom sjuka, undernärda och eventuellt rökare bör ta det försiktigt med linfrö då kroppens förmåga att avgifta cyanid kan vara nedsatt. Cyaniden i krossat linfrö tycks dock reduceras vid bakning. Cyanid har inte påvisats, i bröd och muffins med krossat linfrö, efter gräddningen.

Integritetspolicy