Chiafrön – Ger Dig EN Fantastisk Uthållighet?

Chiafrön kommer från Mexico och där har de använts sedan urminnes tider utav Aztekerna. Chia frön är faktiskt en utav våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3. Chia heter växten som chiafröna kommer ifrån och det är en blommande växt ifrån mintfamiljen.

Traditionellt så sägs det att chian har odlats sedan urminnes tider och man tror att Aztekerna använde de som en del i deras diet. Där användes det lilla mirakelfröet som baslivsmedel och energitillskott, men även som en dyrbar offergåva till gudarna. Chia frön har precis som linfrön en gelébildande egenskap.

Ordet Chia kommer ifrån ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, för lägger man chiafröna i blöt så bildas det nämligen väldigt fort en geléartad klar hinna runt de små fröna. Plantan anses vara lättkultiverad och växer upp till 1 m.

Supermaten som får dig att orka länge!

Chia fröna har under senare år fått stor uppmärksamhet, detta bl.a. för att Christopher McDougalls skrivit om dem i sin bok “Born To Run”. Där han beskriver hur vissa indianfolk i Mexico uppvisar en fantastisk uthållighet och återhämtning, vilket de tackar chian för.

Något som också sägs vara bra för att man ska orka mer är rosenrot.

Chiafröns näring

Chia frön är väldigt rika på Omega-3, ALA-fiber, aminosyror, antioxidanter, vitaminer och protein. Traditionellt sett så har chiafrön konsumerats precis som de är, men nu finns det även i form utav en dryck som kallas för ”chia fresca”.

Fröna kan även malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl och bakas på. Fröna innehåller dessutom många nyttiga mineralämnen som t.ex. fosfor, kalcium och kalium. Chia innehåller mer än 20% omega 3 och 33% kostfibrer.

Andra frön som är nyttiga att äta är psyllimufröskal och linfrön.

Chia innehåller:

  • 8 ggr mer Omega-3 än vad lax gör.
  • 15 ggr mer magnesium än vad broccoli gör.
  • 5 ggr mer kalcium än vad mjölk innehåller.
  • 3 ggr mer järn än spenat.
  • 3 ggr mer antioxidanter än vad blåbärinnehåller.
  • mer protein än vad havre och vete innehåller.

Hälsosamma effekter

Chia frön kan användas av den som vill gå ner i vikt, diabetiker som vill ha en naturlig metod för att få kontroll över blodsockernivån eller av idrottare som strävar efter att få större uthållighet. Chifröet används utav människor med det enkla målet att bara hålla sig frisk, vital och stark!

Chiafrön är bra för både för hjärnan och näringsupptagningen i magen och tarmarna. Fröet ger även bättre näringsupptag samtidigt som det underlättar både för matsmältningen och förbättrar kroppens vätskebalans.

Hur kan man använda chia frön?

Chia finns i flera olika former, som hela frön, skalade frön och som chiapulver. Chiafrön kan ätas precis som de är eller krossas för att på så sätt maximera tillgången till hälsosamma fetter som finns i fröna.

Eftersom att Chia frön har en gelébildande egenskap så gör det att det blir en idealisk ingrediens till  att tillaga rå “rispudding” på.

Man kan även laga gröt på malda chiafrön, med t.ex. rå kokosmjölk, bär eller banan.

Lägg några chiafrön i dina frukostflingor för att få en god start på dagen.

Eller varför inte strö dem över din sallad, pastan eller andra maträtter.

Chiafrön går även bra att använda i bakverk om att t.ex. göra nyttiga chokladbollar eller muffins.

Integritetspolicy