14 Sätt För Att Bygga Ett Starkt Immunsystem

Finns det ett sätt att bygga ett starkt immunsystem utan att investera massor med energi, tid och pengar? Svaret är ja. Om du vill hålla dig säker från sjukdomar och hälsoproblem och du vill känna dig energisk och positiv bör du leta efter sätt för att öka din immunitet. Lyckligtvis har vi några bra förslag till dig.

När immunförsvaret är på en optimal nivå har människor en förbättrad motståndskraft mot alla sjukdomar. De kommer också att se till att deras ämnesomsättning är bra vilket innebär att de förhindrar viktökning. Detta är bara några av de saker som varför någon skulle vilja vidta åtgärder när det gäller deras immunitet. Med hjälp av listan som vi har utarbetat åt dig kommer det inte att bli svårt att bygga ett starkt immunsystem.

 • Ta reda på några enkla saker som vem som helst kan göra för att öka immuniteten
 • Läs mer om hur detta system fungerar
 • Upptäck andra saker som kan hjälpa dig att hålla dig frisk

Från att äta hälsosamt och minska stress till träning och sömn har vi ett brett utbud av alternativ som direkt kan hjälpa dig. Låt oss nu kolla den ultimata pro-immunitetslistan!

1. Vitaminer – öka din immunitet direkt

Vitaminer

Det finns en anledning till att dietister och läkare rekommenderar att äta frukt och grönsaker – de är packade med vitaminer. Mat som är rik på vitaminer kan direkt hjälpa dig att förbättra ditt immunsystem. Naturligtvis kan du också ta kosttillskott som är baserade på vissa vitaminer för bästa resultat. Några av de bästa vitaminerna som du kan använda för detta ändamål är C-vitamin (bra för immunitet i allmänhet), vitamin B6 (stöder biokemiska reaktioner i detta system) och E-vitamin (skydd mot infektioner).

 • Vitaminer är viktiga för att hålla sig frisk
 • Du kan konsumera dem genom mat eller med hjälp av kosttillskott
 • C-vitamin, vitamin B6 och E-vitamin är särskilt användbara

2. Mineraler – näringsämnen som gör att kroppen fungerar korrekt

Mineraler

När människor saknar vissa mineraler i kroppen riskerar de att utveckla vissa infektioner och sjukdomar. Samtidigt har många vetenskapliga studier visat att näringsämnen som mineraler kan hjälpa människor i alla åldrar att förbättra sitt immunsystem. Precis som när det gäller vitaminer har vissa mineraler en större inverkan på din immunitet än andra. Till exempel krävs zink för korrekt utveckling av immunceller. Selen är utmärkt för att bekämpa influensastammar medan koppar påverkar immunsvaret. Lägg till mer mineralrika livsmedel på din meny och/eller börja ta kosttillskott som är baserade på dessa mikronäringsämnen.

 • Mineraler är avgörande för vårt immunsvar
 • Selen, koppar, zink – det här är bara några av de många viktiga immunförstärkande mineralerna
 • Ta kosttillskott och livsmedel som är rika på mineraler

3. Förbättra din hygien

Duschande Katt

Men vi tvättar händerna regelbundet! Det här kan vara ditt svar på detta förslag. Men många undersökningar har funnit att människor ofta glömmer att tvätta händerna. När din hygien inte är på hög nivå kan du förvänta dig att bakterier attackerar ditt immunsystem på ett mer aggressivt sätt. Med tiden kommer detta system att bli sårbart. För att hålla det starkt och förbereda det för mer allvarliga strider, bör du tvätta händerna regelbundet, duscha dagligen, tvätta dina kläder och göra andra saker som kan förhindra bakterier.

 • Analysera dina hygienvanor
 • Gör några ändringar för att förbättra din hygien
 • Utan korrekt hygien är din immunitet ständigt under hot

4. Se till att du följer en hälsosam kost

Hälsosam Kost

Det finns så många val när det gäller mat idag. Men det är inte alla dessa livsmedel som är bra för immunsystemet. Om du vill göra det starkare måste du välja hälsosamma och korrekta livsmedel. Vi pratar om livsmedel som är packade med näringsämnen som frukt, grönsaker, vissa mejeriprodukter, ägg, etc. Det skulle vara perfekt att leta efter livsmedel som är fyllda med näringsämnen och som bara har några kalorier. Dessutom, när vi säger en hälsosam kost, menar vi en kost som innehåller tre stora eller fem mindre måltider om dagen. Du bör äta regelbundet. Du bör aldrig undvika frukost.

 • Det du äter påverkar immunförsvarets tillstånd
 • Du måste äta regelbundet
 • Leta efter naturliga, näringspackade livsmedel som grönsaker, frukt, magert kött, ägg, fisk etc.

5. Använd kosttillskott för att förbättra immuniteten

Vitaminer Kosttillskott

Vitaminer och mineraler som finns i livsmedel kan hjälpa dig med din immunitet. Du bör dock veta att det finns specialdesignade kosttillskott som innehåller olika kombinationer av näringsämnen som är bra för immunsystemet. De flesta människor är lite skeptiska när det gäller dessa kosttillskott. Men faktum är att det finns effektiva produkter som dessa på marknaden. För att säkerställa att du använder de bästa krävs korrekt forskning. Läs recensioner, kontrollera deras egenskaper och konsultera din läkare för bästa resultat.

 • Hitta immunförstärkande kosttillskott
 • Undersök innan du köper en del
 • Det är bra att prata med din läkare innan du köper kosttillskott

6. Hitta ett sätt att stressa av på

Koppla av i hängmatta

Moderna människor verkar vara under ständig press. Var och en av oss har mycket att göra – arbete, familj osv. De flesta har accepterat stress som en naturlig del av våra liv och det är okej, men det som är fel är att sluta leta efter sätt att stressa av på. Om du vill bygga ett starkt immunsystem måste du helt enkelt eliminera stress. Den goda nyheten är att många saker kan hjälpa dig att lindra stress och varva ner. Till exempel utövar vissa människor yoga. Andra lyssnar på musik. Vissa människor mediterar. Prova några av dessa metoder och se vilken som fungerar för dig.

 • Stress påverkar immuniteten negativt vilket gör oss benägna att få sjukdomar
 • För att förbättra din immunitet måste du stressa av
 • Yoga, meditation, pilates, ritning, lyssna på musik – det här är några av de bästa avstressande teknikerna du kan hitta idag

7. Motion kommer att göra dig starkare både fysiskt och mentalt

Motion Tjockis

Här har vi ett annat effektivt sätt att förbättra ditt immunsystem på. Ditt mål borde vara att träna så ofta du kan. Tänk på att detta inte betyder att du bör ägna all din fritid på dagen till att träna. Men om du är orolig för din immunitet och övergripande mentala och fysiska tillstånd bör du träna 3 till 5 dagar i veckan i minst en halvtimme. Tyngdlyftning, kardiovaskulära övningar som löpning och jogging – det här är några av de aktiviteter du kan utöva för att hålla dig frisk. När kroppen är stark är immunsystemet också starkt. På detta sätt kan du enkelt bekämpa sjukdomar.

 • Att träna är ett måste
 • Många olika former av träning kan hjälpa dig
 • En tränad kropp betyder stark immunitet och ett skarpt sinne

8. Glöm alkohol

Nej Till Alkohol

Låt oss vara tydliga – alkohol är inte din vän när det gäller immunitet. Faktum är att många forskare har bekräftat att alkohol gör immunsystemet mindre effektivt och svagt. Naturligtvis har alkoholmissbruk varit kopplat till många sjukdomar. Även om det är sant att vissa studier har antytt att dricka ett glas öl eller rött vin per dag faktiskt kan stärka immuniteten, är de flesta experter överens om att det är resten av ingredienserna som finns i dessa drycker som gör dem användbara. Med andra ord är kanske ett glas alkoholfritt vin eller öl en bra idé.

 • Alkohol gör din immunitet svagare
 • Att dricka för mycket alkohol regelbundet ökar risken för att utveckla sjukdomar
 • Byt ut dessa drycker med deras alkoholfria versioner om du måste

9. Du kan även bygga din immunitet när du sover

Sova Ladda Batterierna

Det stämmer, även en god natts sömn i din säng kan hjälpa dig att stärka immunförsvaret. Varje person bör få tillräcklig sömn och vila varje dag. När du har en stressig dag är dina energinivåer låga och du stannar uppe sent på natten, vilket leder till att din immunitet försvagas. Du behöver ordentlig sömn (lätt sömn och REM) för att återställa kroppen och optimera energinivåerna. Försök sova i cirka 8 timmar om dagen. Sömnens varaktighet beror på din ålder. Ett annat bra tips är att gå till sängs och gå ur sängen vid samma tid varje dag. Detta hjälper kroppen att gå smidigt genom alla sömnstadier.

 • Kom ihåg att sova bra och vila när det är möjligt
 • Sov i cirka åtta timmar om dagen
 • Följ en specifik sovplan varje dag

10. Håll dig borta från socker

Nej till socker

Det visar sig att vissa ingredienser är farliga för immunsystemet och socker är en av dem. Låt oss inte glömma att socker också är dåligt för din vikt. När kroppen får mer socker än rekommenderat blir immunsystemet långsammare. Detta innebär att systemet inte kan reagera ordentligt när det upptäcker bakterier i kroppen. I slutändan kommer detta att göra dig sårbar för en mängd olika hälsoproblem. Försök att undvika sockersug genom att äta hälsosamma mellanmål. Undvik produkter packade med socker. Du kan göra detta genom att sluta köpa den här typen av produkt.

 • Socker gör ditt immunsvar svagare
 • Det är också väldigt dåligt för din vikt
 • Köp inte produkter som är packade med socker

11. Håll dig hydratiserad

Get dricker vatten

Vatten är bra för kroppen och immunsystemet är inte ett undantag. Så om du vill stärka detta viktiga system måste du dricka en tillräcklig mängd vatten varje dag. Även om det diskuteras hur mycket H2O människor bör konsumera, är de flesta experter överens om att dricka åtta glas vatten per dag borde vara tillräckligt. Med hjälp av vatten kan du förvänta dig bättre matsmältning, eliminering av gifter och förbättrad produktion av lymfa. Alla dessa saker är avgörande för din immunitet.

 • Drick cirka åtta glas vatten om dagen
 • Uttorkning är dåligt för immunitet och allmänna hälsa
 • Vatten spelar roller i många aktiviteter som pågår i kroppen på cellnivå

12. Sluta röka

Sluta Röka

Om du har funderat på att sluta röka är det här en annan anledning till att göra det. Det finns nämligen dussintals vetenskapliga studier som har visat att röka tobak är dåligt för immunsystemet. Naturligtvis skadar denna dåliga vana många andra saker relaterade till vår hälsa – från fertilitet och hudhälsa till utveckling av olika sjukdomar. Rökning leder till för tidigt åldrande. För att hålla sig på den säkra sidan och se till att ditt immunförsvar optimeras bör du sluta med tobak så snart som möjligt.

 • Rökning är mycket dåligt för immuniteten
 • Det påverkar vår hälsa negativt på många sätt
 • Sluta röka så snart som möjligt

13. Gå ut och njut av solen

Annanas Njuter av solen

För att vara ärlig kan att vara utomhus under en lång tid när temperaturen är hög och solen skiner medföra många negativa konsekvenser. Den höga UV-nivån kan bränna din hud och orsaka andra problem i kroppen. Men det betyder inte att du alltid ska stanna inne i ditt hem eller på kontoret. Tvärtom, du bör spendera mellan fem och tio minuter ute på din balkong eller i din trädgård för att förbättra ditt immunsystem. Det är D-vitaminet vi får från solstrålarna som har en positiv effekt på immuniteten. Det finns ju en anledning till att även husdjur tenderar att stanna i solen ett tag.

 • Att komma ut då och då kan vara fördelaktigt för din hälsa
 • Stanna dock inte för länge under den heta solen
 • D-vitamin är viktigt för immuniteten och det är vad du kan få när du är utomhus

14. Ta hand om inomhusluften

Rena Luften

Detta är något som många glömmer när de stannar inomhus under lång tid. När luften vi andas in i våra hem eller kontor förblir densamma en längre stund blir den full av föroreningar. Vi andas in dessa föroreningar hela tiden och på detta sätt sänker vi immunförsvaret. För att undvika situationer som dessa bör du öppna fönstren och dörrarna då och då. Du kan också investera i en luftrenare.

 • Luftkvaliteten inomhus påverkar vårt immunsystem
 • Inomhusluft fylls ofta med föroreningar
 • Öppna fönstren för att få frisk luft eller köp en luftrenare
Integritetspolicy