Psylliumfröskal – Tarmreglerande Medel Lös/Hård Avföring

För att få en friskt och stabil mage behövs fibrer. Psylliumfrön är mycket rikt på fibrer och kommer från den indiska växten Plantago ovata och har under många år används som ett välgörande kosttillskott för tarmen.

Det har traditionellt används som tarmreglerande medel både vid hård och lös avföring. Fröna motionerar skonsamt tarmsystemet och anses vara en nödvändighet vid en detox, då en stor orsak till självförgiftning just är förstoppning.

Detta på grund av att när du är förstoppad så ligger avföringen kvar i tarmen, vilket innebär att gifterna som bildas i tarmen absorberas av tarmslemhinnan. När du gör en detox frigör du gifterna och då behöver du mycket fiber i din kost, så att de kan ta med sig gifterna ut ur kroppen.

Lite kalorier men ökad mättnadskänsla

Hela psylliumfrön går genom kroppen oförändrat och du kan inte ta upp de näringsämnen som finns i fröet. Det är istället de gelbildande fibrerna som är verksamma. Eftersom magsyran i magen har svårt att bryta ner psylliumfröskal så gör detta att de har ett näringsvärde på nästintill 0 Kcal per 100 gram.

Du kan även använda dig av psylliumfröskal. Både fröna och fröskalen har en uppsvällande förmåga, och sväller 40-50 gånger sin egen storlek. Detta ger en ökad mättnadskänsla och de hjälper magen att komma i balans.

Du höjer alltså fiberinnehållet utan att tillföra mer kalorier. Frönas höga halt av vattenlösliga fibrer sänker dessutom det glykemiska indexet (GI) på kolhydratrik mat, om de tas i samband med måltiden. Ett lågt GI håller blodsockret på en jämn nivå, vilket oftast minskar småätande mellan måltider.

Några andra nyttigheter är bipollen, hampa och kamomill.

Få med psylliumfröskal i din kost

Du kan strö lite psylliumfröskal över gröten, salladen eller blanda i müslin eller i smoothien och de är perfekt för bull- och brödbakning. Du kan även ta en msk innan maten med ett stort glas ljummet vatten.

Det är viktigt att du dricker mycket vatten när du äter ett livsmedel med så högt fiberinnehåll annars kan du bli förstoppad. Och tänk på att du din mage kan bli lite orolig och gasig de första dagarna du äter fröna.

Det går över när magen har vant sig. Du kan även använda psylliumfröskal i matlagningen som ett substitut för ägg, eftersom fröna har en bindande egenskap precis som ägg. Lägg 1 msk krossade frön i en dl ljummet vatten och låt det svälla i ungefär 10 minuter. Detta ersätter ett ägg. Börja med 1-3 msk frön per dag och sprid ut de över dagen för att få bästa resultat.

Ingen vätecyanid i psylliumfröskal

Till skillnad från linfrön, som också ofta rekommenderas mot en trög mage eller för att få ökat fiber innehåll i kosten, så innehåller psylliumfröskal inte cyanogena glykosider som leder till att vätecyanid frigörs. För mycket vätecyanid kan leda till förgiftning. Därför kan psylliumfröskal vara lämpligare vid daglig användning i kosten.

Integritetspolicy