Eukalyptus – Förkylning, Fet hud, Massage och Fler Användningsområden

Eukalyptus är ett träd med läderartade blågröna blad som alltid vänder sin kant mot solens ljus. Detta gör att eukalyptusskogar inte ger mycket skugga. Det finns ungefär 600 olika arter av eukalyptus och de flesta har sitt ursprung i Australien.

Några få kommer Nya Guinea och Indonesien. De växer i stort sätt över hela Australien och är anpassade för de varierande klimaten.

Eukalyptusolja

Ur eukalyptusträdens blad utvinns en olja som innehåller ämnen som verkar antiinflammatoriskt. Oljan kan vara giftig i stora mängder, men flera av Australiens djur till exempel koalan tål oljans ämnen rätt bra.

Under varma dagar avdunstar oljan från träden och lägger sig som ett blått dis över landskapet. Eukalyptus oljan är dock väldigt brandfarlig och skogsbränder sprider sig lätt bland trädtopparna där luften är oljemättad.

Eterisk olja

Idag säljs eukalyptusolja som en eterisk olja och har många olika användningsområden. Den används till exempel för att sprida god doft i hemmet och i badet, men även i matlagning och många blandar den i sin massageolja eller inhalerar dess doft.

Eftersom eukalyptus är både bakteriehämmande och slemlösande så fungerar den bra tillsammans med pepparmynta att inhalera när du är förkyld. En eterisk olja ”renar” luften i vår omgivning. Men se till att välja en 100 % ren eterisk olja och gärna ekologisk.

Eukalyptusoljan olika användningsområden

Det viktigaste ämnet i eukalyptusoljan är cineol. Det är halten av detta ämne i oljan som avgör användningsområdet. Olja med 90-95% cineol används bäst till muskelmassage och liniment, men används också i livsmedel. Olja med 75-85% cineol används som smakgivare i godis och tandkräm, och även för inhalering och massage.

Olja med 60-65% cineol är den mildaste sorten och används till inhalering och hudvårdsprodukter. Den är bra vid känslig hud och den rekommenderas till att smörja in barn på bröst och rygg vid förkylningstider.

Humle är en annan växt som är nyttig.

Eukalyptusolja mot förkylning

Eukalyptusoljan är kanske mest känd för dess välgörande effekt på andningsorganen. Oljan kan lindra hosta vid förkylning. Om du använder den direkt vid första förkylningssymptomen så kan den även ofta stoppa snuvan.

Eukalyptusoljan öppnar även andningsorganen när man är täppt i näsan. Den sägs även stärka andningsorganens förmåga att ta upp syre. Blanda oljan i en hudolja eller lotion och smörj dig på hals och bröst för att lindra din förkylning.

Du kan även med hjälp av en aromalampa rena luften från bakterier eller så kokar du vatten i en kastrull och droppa några droppar eukalyptusolja i det heta vattnet. Lägg sedan en handduk över huvudet och inhalera ångorna. För små barn som är förkylda fungerar det bra att droppa lite av oljan på örngottet, det fläckar inte.

Echinacea och ingefära är något som också är bra vid förkylning.

Hjälper fet hy

Eucalyptusolja har en sammandragande, inflammationshämmande och lugnande effekt på din hud och kan användas med bra resultat vid acne och fet hy. Den kan också hjälpa vid mindre bölder, brännmärken, blåsor och munherpes och oljan ökar även cellandningen i hudcellerna.

Integritetspolicy