Kakaobönor – Gudarnas Mat

Kakao eller Theobroma cacao, är en art i familjen Malvaväxter, detta är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna utav Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Theobroma cacao är namnet som vår svenske botaniker Carl von Linné gav trädet och det betyder ”gudarnas mat”.

Det sägs att choklad tillfredställer vår kropp och själ bättre än kyssar och kakaobönan har vi kunnat njuta av under flera 1000 år, men det är först nu som vi börjar veta vad som den är bra för. De olika näringsämnen som finns i denna spännande böna har visat sig ha väldigt hälsosamma effekter.

Kakaobönan lindrar depression

Kakaobönorna innehåller bl.a. endorfiner så som serotonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Dessa är väl kända neurotransmittorer som hjälper till att lindra depression och som även är förknippade med att ge dig känslor utav lust och välmående. De gör dig bl.a. uppmärksam och alert.

Förhöjda nivåer utav dessa ämnen brukar annars förekomma när man  är förälskad eller har fångats utav en bra bok, film eller uppgift. Speciellt förekommande under dessa ögonblick är att du är så fokuserad att du glömmer tid och rum. Endorfinerna frigörs även när du tränar och det är det som får dig att känna dig så euforisk, glad och lycklig.

Biverkningar

Måttlig användning av kakaobönor är säkert för de flesta. Men eftersom att kakaobönan innehåller ett liknande ämne till koffein, så kan ett för högt intag av kakaobönan ge likande biverkningar som koffein, som bl.a. nervositet och sömn svårigheter.

Något som också sägs vara bra för sömnen är humle.

Gudarnas mat

Kakao är ett träd som växer i de tropiska delarna utav Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är ifrån fröna på trädet som man får själva kakaobönan och som vi sedan använder till att framställa choklad.

Tyvärr så försvinner många utav de fantastiska egenskaperna som kakaobönan ger när man rostar och förfinar och processar kakaon. Man förstör oftast det mesta av det nyttiga av kakaobönan genom att blanda i mjölkprodukter och raffinerat socker.

Den allra bästa chokladen är så mörk som det bara går, och utan något tillsatt socker eller mjölk eller andra tillsatser. Allra bäst är den helt råa kakaobönan och det finns numera råa ekologiska kakaobönor som enbart har plockats, skalats och krossats att köpa.

Carl Von Linne tyckte att kakaobönan var så viktigt att han själv valde att namnge den. Han döpte kakaoträdet till Theobroma Cacao, som ungefär betyder  Kakao: gudarnas mat.

Kakaobönan innehåller massor av näringsämnen

Kakaobönan är en utav de bästa naturliga källorna till magnesium, järn och krom.

Magnesium som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, hjälper mot PMS-besvär och är även bra för skelettet, matsmältningen och nervsystemet.

Järn förbättrar kroppens blodcirkulation och syretransport, ökar även din energi och förbättrar din fysiska prestation.

Krom hjälper till att balansera blodsockret, hjälper även din ämnesomsättning, reglerar din kolesterolhalt och stärker ditt immunförsvar.

Förutom dessa mineraler så innehåller rå kakaoböna även mangan, zink och koppar som stärker din hjärna, ditt hjärta och ditt immunsystem.

Råa kakaobönor är också väldigt rika på antioxidanter, c-vitamin och teobromin, som är ett uppiggande ämne likt koffein och som stimulerar ditt nervsystem, utvidgar blodkärlen och får dina musklerna att slappna av. Det är detta ämne som gör att kakao kan öka din energinivå avsevärt.

En annan nyttighet är bipollen.

Olika tips på hur man kan använda sig av kakaobönor

Kakao finns i flera olika varianter, där de vanligaste formerna är: kakaobönor, kakaopulver och kakaonibs. Kakaonibs är delvis krossade kakaobönor och är grundprodukten till all typ av choklad. Användningsområdena för kakaobönan är många men man kan t.ex. mixa ner den i smoothies, strö över gröten, strö över salladen eller göra goda nyttiga desserter.

Anda nyttiga växter är echinacea och eukalyptus.

Integritetspolicy