Svinmålla – En nästan bortglömd växt!

Svinmålla är en ettårig växt som förökar sig via frön. Växten har  2 slags frön, den ena sorten som har bruna med mjuka skal som gror samma år och en annan variant, som kallas för svarya som har hårt skal som ingår i fröbanken i jorden och som gror under något av de kommande åren.

Svinmållan kan bli upp till 1 meter hög och stjälken växer upprätt, är ofta ganska hård och mer eller mindre rödstrimmig. Bladen har växlande former, men vanligast är de trekantiga med glesa tänder och killik bas och de har ofta 2 något större basflikar.

Färgen varierar på bladen, de är allt från ljusgrönt till mörkt grågrönt, men är alltid vitmjöliga på undersidan, liksom på skottspetsarna. Svinmålla blommar mellan juli-september.

Andranyttiga ogrässorter är bl.a. harsyra, ängssyra och plister

Användning

Svinmållans blad kan man använda på samma sätt, bl.a. som spenat men svinmållan innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som spenat. Eftersom att svinmållan har en mild smak så kan de användas i många slags maträtter och brödverk. Några ex. är i soppa, paj, gratänger, pesto, sallad, stuvning, pastasås och bröd.

Utbredning av svinmållan

Svinmålla förekommer i Skåne upp till Norrbotten. Den växer i många slags kulturpåverkade miljöer, som t.ex. i åkrar och trädgårdsland, vid gödselstackar, rabatter, och på havsstränder.

En annan nyttig ogrässort är kirskål.

Ursprunget

Svinmållan är en gammal matväxt men som nästan blivit helt bortglömd. Men om den odlades eller plockades vild vet man inte, men man har gjort fynd av svinmållefrön ifrån bronsåldern.

Andra nyttiga växter är: echinacea och kamomill.

Integritetspolicy