Krom FAKTA – Varför, Biverkningar, Brist.. (FULL GUIDE)

Ja vad behövs krom till för egentligen? Det man först tänker på är en kromad bil, men det är inte det vi nu pratar om nu. Krom förhindrar nämligen att vi får stora svängningar i blodsockret och bidrar då till att blodsockret inte blir för lågt emellan våra måltider. Att ha ett lågt blodsocker leder till hunger och sötsug.

  • Brister på krom kan bidra till åldersdiabetes
  • Nötter är utmärkt om du letar krom i livsmedel
  • Du kan bli trött om du har för lite krom i kroppen

Krom deltar i kroppens omsättning för glukos, det samverkar med insulin vid kolhydratmetabolismen. Krom bidrar även till att vi får en ökad muskelmassa, det förebygger och sänker dåligt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet.

1. Intag av krom

Det rekommenderade dagliga intaget av krom är (i mikrogram):

  • För män: 30 μg
  • För kvinnor: 25 μg

Det genomsnittliga kromintaget i Sverige beräknas ligga ungefär vid 0,03 mg.

2. Brist På Krom

Brist på krom kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och kan därmed bidraga till utvecklandet av åldersdiabetes.

3. Risker med krom

De som lider av diabetes bör samråda med sin läkare vid ett intag av kromtillskott, detta eftersom att insulinbehovet kan ändras.

4. Livsmedel Med Krom

Några ex. på livsmedel som innehåller krom är bl.a. musslor, tonfisk, ål och nötter. Men finns även i torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd.

5. Det är bra för

Omsättningen av blodsockret, kolhydratomsättningen och cellernas insulinkänslighet. Krom reducerar blodfetter och kontrollerar kolesterolhalten i blodet. Krom behövs för att hormonet insulin ska fungera optimalt, det förbättrar insulinkänsligheten.

6. Symptom vid krombrist

Det är först och främst ganska ovanligt med krombrist, men när det förekommer så är symptomen: sämre utnyttjande av blodsockret , sämre proteinsyntes och fettomsättning, trötthet, nervositet, koncentrationssvårigheter och ögonproblem.

7. Att tänka på

Vid krombrist kan detta vara ett tecken på sug efter socker. Krom tar nämligen bort sötsuget och kan därför användas mot övervikt. Tränar man mycket och har ett stort intag av kolhydrater så kan man behöva ett större intag av krom.

D-vitamin, zink och magnesium är några ämnen som är viktiga för våra kroppar.

Integritetspolicy