Jogga dig i Form – Metoden som “ALLTID” Fungerar?

Joggning eller löpning är en väldigt bra motionsform för alla som vill komma igång med sin träning och inte har lust att lägga ner tid på att ta sig till och från gymmet. När man joggar/springer/löper så är det först och främst de stora musklerna i benen som gör jobbet. Och när dessa är i rörelse så förbränner man massor av kalorier.

  • Behövs inte mycke utrustning
  • Effektiv träningsform
  • Motverkar depression

1. Inget du behöver lära dig

Till skillnad från nästan alla andra motionsformer så är löpning inte en motionsform som du först och främst måste lära dig. Det är helt enkelt bara att börja springa och det bästa sättet att börja jogga på är det som faller sig mest naturligt för just dig. Tvinga aldrig kroppen in i en viss rytm, detta klarar kroppen av alldeles på egen hand.

2. Nybörjare

Är man nybörjare så kan det kännas som om man inte orkar springa mer än 5 min. innan man är helt slut. men ge inte upp här! För så länge som du inte stannar helt så förbränner du alltid lite fett. Börja därför t.ex. att gå 2 min. och sedan springa 2 min., gå därefter till du kan andas lugnare och spring sedan 2 min. igen. Öka sedan dessa minuter för varje gång, du ska se att du klarar av lite längre varje gång!

3. Utrustning?

Det enda som man behöver för att jogga/springa/löpa är ett par bra joggingskor som skyddar och stödjer foten. Be gärna en försäljare om hjälp med detta. Du kan t.ex. ta med dina gamla gympaskor så får experten se hur du sliter dem. Träna med pulsklocka om du vill ta nästa steg.

4. Bra tips inför din jogging

Vila minst 1 dag mellan varje träningstillfälle.Träna med en intensitet på mellan 50 och 90 % av din maxpuls. Din fettförbränning är som bäst på 75 % men det är viktigt att variera intensiteten från gång till gång. Försök att öka din träningsmängd kontinuerligt. Träna t.ex. 5 min längre/vecka. Men för att undvika att  överbelasta kroppen så ska du även ta några lugna veckor emellanåt.

5. Därför ska du jogga dig i form

När du är nybörjare på att jogga så börja alltid med att gå-springa-gå och gör detta sedan regelbundet. Det viktigaste för att komma igång och jogga är att lura musklerna och långsamt skapa ett beroende. Men ett positivt beroende!

6. Några goda skäl till varför du ska börja jogga

1. Därför att det är så enkelt! Bara att snöra på sig ett par löparskor och sedan ge sig ut.

2. Jogging/löpning är träningseffektivt och du får snabbt bättre kondition.

3. Man blir glad av att jogga/löpa. Jogga får kroppen att frigöra endorfin, som är kroppens eget morfin. Så man blir helt enkelt hög utav jogging/löpning. Men utan några allvarliga bieffekter.

4. Jogging motverkar depression. Endorfiner och andra ämnen frigörs under jogging/löpning och har samma om inte bättre effekt än starka mediciner mot depression.

5. Kan bromsa alzheimer. Enligt ny forskning så visar det sig att endorfiner som utsöndras under jogging/löpning kan få nerverna att bilda nya förbindelser.

6. Jogging/löpning kan vara väldigt socialt. Många människor med löpintresse har startat olika bloggar och forum. Där man skriver om träning, ger tips och nätverkar. Man bestämmer även träff och tränar då ihop. Under dessa träffar får man bra sparring i träningen.

4 Andra Intressanta Artiklar om att komma i form

1. 10 Heta förbränningstips

2. Exempel på träningsprogram

3. Viktminskning med träning

4. Gå dig smal

Integritetspolicy