Chayote – Är den bra mot Njursten och Högt Blodtryck?

Chayote tillhör samma familj som zucchinin och pumpan. Den kommer ursprungligen ifrån Mexico och Mellanamerika och var en vanligt förekommande grönsak hos aztekerna. Nuförtiden så odlas den i de tropiska områdena runtom i hela världen.

  • Smaken är väldigt neutral
  • Positiv mot njursten & högt blodtryck
  • Kan ätas rå

Chayote är känslig för kyla och bör förvaras i 8-12°. Den är mycket känslig för etylen. Frukten kan importeras året om.

1. Användning

Chayote kan ätas rå, kokt, stekt eller ugnsbakad, man ska tänka på att skala frukten om skalet är segt eller om den har taggar och ta alltid bort kärnan. Chayote kan ätas rå t.ex. i sallader eller som fyllning och i bakat.

Något som också passar bra att ha i sallader är granatäpple.

2. Chayotes utseende och smak

Chayote frukten till utseende päronformad med längsgående fåror. Skalet är oftast blankt och grönt till färgen,  men det förekommer även sorter med långa köttiga taggar. Fruktens kött är vitt.

Karaktäristiskt för chayote är att den har en litet större, platt kärna mitt inuti frukten. Fruktens smak är väldigt neutral, påminner något om en vattenkastanj. Men fruktköttet innehåller en klibbig saft, så det bästa sättet att ansa frukten är under rinnande vatten.

3. Medicinskt bruk

Medicinska användningar av chayote inkluderade ett te gjort på bladen, har rapporterats att detta upplöste njurstenar såväl som behandling för arterioskleros och högt blodtryck.

En annan lite annorlunda grönsak är pepino, läs mer om den.

Integritetspolicy