Pepino – Luras att den är en Melon! (Ursprung Peru)

Pepino kallas även för melonpäron eller päronmelon, men det är faktiskt inte en melon, som man kan tro av det engelska namnet. Den tillhör nämligen en helt annan familj, nämligen potatis och tomat växterna. Den kommer ursprungligen ifrån Peru där den växer på Andernas sluttningar på små träd eller stora buskar.

Frukten är rund, oval eller hjärtformad och kan bli upp till 20 cm i diameter. Skalet är tunt och ljust med violetta streck. Under mognaden på pepinon så skiftar färgen från grönvit till svagt gul.

Fruktköttet är ljusgult och innehåller sällan några frön och fruktköttet är saftigt och sött utan någon påtaglig syra. Smaken påminner om päron, persikor och melon.

1. Användning av pepino

Pepino är god att äta som den är helt naturell, att skära i klyftor och servera tillsammans med tunna skivor rökt skinka. Man kan även dela på frukten och fylla håligheten i mitten med bitar av t.ex. jordgubbar och kiwi eller tillsammans med portvin och servera som en dessert.

2. Näringsinnehåll

Pepino innehåller bl.a. C-vitamin, kalium, kalcium och järn.

3. Skördning

Pepino frukterna bör bara ätas som mogna, för frukter som inte är helmogna kan orsaka magbesvär. Om frukterna ska lagras så kan man plocka de strax före full mognad, då håller de ungefär i 3-6 veckor.

Vid full mognad så börjar frukterna dofta honungsmelon och sockerhalten bör vara minst 10% för att frukterna ska smaka bra.

Plockningen av pepino för lagring sker när färgen byter ifrån en gulgrön färg över till en krämfärgad till gul-aprikosfärg och de violetta strimmorna börjar bli tydliga.

En annan annorlunda grönsak är manoik.

Integritetspolicy