Maniok – Skall inte ätas Råa (Giftiga) – Behandla Korrekt

Maniok kommer ursprungligen från den tropiska delen utav Sydamerika, där den under nästan 5000 år varit en viktig kulturplanta. Efter upptäckten av Amerika så fördes den av portugiserna till Västafrika och därifrån så har den brett ut sig över hela den tropiska delen av Afrika.

  • Råa så är dom mycket giftiga
  • Viktigt behandla dom på ett korrekt sätt
  • Odlas fram i stora delar av tropikerna

Det var först i slutet av 1700-talet som den kom till Asien. Nu odlas maniok i stora delar av tropiska områden och med Brasilien och Thailand som största producenter.

En annan lite annorlunda grönsak är carob.

1. En buske

Maniokplantan är en flerårig buske, som kan bli upp till 5 m hög och plantans knölar är rotknölar med upplagringsnäring. Varje maniok knöl kan väga upp till 10 kg, men normalt runt 2 kg.

Ytterst så har knölarna ett korklager och under detta finns ett barklager med stärkelse och underst ett vedartat lager med stärkelse. Mellan bark och ved finns en silväv som innehåller en glukosid, linamarin.

Denna glukosid omvandlas lätt till blåsyra, som är väldigt giftig. Så en omsorgsfull kokning eller rostning måste göras så att blåsyran försvinner. Maniok kan därför inte ätas rå.

2. Maniok knölen

Eftersom att maniok knölen innehåller ett giftigt cyanidbildande ämne så är de farliga att äta direkt. Men giftet försvinner efter ett par månaders lagring, men kan även urlakas med vatten tidigare.

Bladen på busken är proteinrika och kan ätas som spenat. Maniok odlas i stora delar av tropikerna för sin stora avkastning och för att den tål torka bra. En stor fördel är också att man planterar den genom att bara sätta en grenbit i marken.

Man riskerar alltså inte att äta upp sitt utsäde när man har ont om mat, något som ofta händer med t.ex. majs, ris eller potatis i fattiga länder.

En annan nyttig knöl är maca.

3. Användning

Knölarna skalas och kokas antingen hela eller i mindre bitar. Kokt maniok kan som andra rotknölar ätas som tillbehör till t.ex. kött- eller grönsaksrätter. De kan även stekas i stekpanna.

4. Huvudsakliga kalorikällan i Afrika

Maniok/Kassava är den huvudsakliga kalorikällan för ungefär 250 miljoner människor i Afrika. Maniok är även basmat i många länder i Asien, Syd- och Mellanamerika. Basmat menas att man äter det mycket av det och ofta.

Manio/kassava finns att köpa i nästan alla städer i Sverige, den importeras då från Syd- och Mellanamerika. Maniok har dock ett mycket lågt proteininnehåll och en kost baserad bara på maniok  ger mindre än 30 % av det dagliga rekommenderade intaget.

Man gräver upp rotknölarna och använder dessa ungefär som potatis. Innanför så skalet sitter ett giftigt ämne som heter blåsyra och därför så måste rötterna skalas och malas noga och sedan kokas för att man ska kunna äta dem. Oftast så mals kassava/maniok i en kvarn till mjöl.

Finns det ingen kvarn i byn så får man krossa den med en grov stöt mot en skålformad sten. Ibland så kokas och äts manioken i bitar och ibland som mos tillsammans med kött eller grönsaker. Man kan även steka moset till plättar och äta dem med jordnötssås eller bananmos.

En nyttig och vacker grönsak är pepino.

Integritetspolicy