Granatäpplen FAKTA – Förekommer i Superfood Oftast i Pulverform

Granatäpple brukar ibland kallas för Juvelen från Medelhavet. Granatäpplen är en flerkärnig och har en klotformad form. Dess ätlig adel består av ett tillfredsställande syrat fruktkött. Granatäpplen har sedan länge odlats i Centralasien, Georgien, Armenien och runt Medelhavet.

  • Förekommer som superfood och då oftast i pulverform
  • Antibakteriella effekter mot munkaries
  • Perfekt användas i kött och fisksåser

Frukten äts sällan som den är p.g.a. av dess hårda skal och de många skiljeväggarna. Fruktkött finns på de många små kärnor och kan pressas eller skrapas ut ur frukten.

Färsk granatäppeljuice är en utav de starkaste naturliga färgämnena för icke-syntetiska tyger och producerar ett speciellt gult pigment. I Sydostasien och Indien används granatäpplen som just ett färgämne och ofta i kombination tillsammans med gurkmeja för att få en ytterligare förbättra färgstyrka.

1. Dess utseende

Frukten från de vackra Granatäppelträden är en av de mest utmärkande i världen. Med dess klarröda fasad och inre komplex utav ett rubinliknande saftiga frön och en vit märg så är färska Granatäpplen ett livsmedel som man inte konsumerar i snabb hast.

2. Ursprunget

Granatäpplen odlas i varma och torra områden, de flesta sedan historiskt kring Medelhavet. Frukten går tillbaka till vår förhistoriska tid och granatäpplen har använts flitigt i medicinskt syfte och de värderas högt idag för dess kulinariska inslag.

Granatäpple har varit en symbol för fruktsamhet, kunglighet, hopp och evigt liv. I antikens Grekland så var de en symbol för gudinnor, t.ex. Afrodite och Athena. Från romartiden till idag så har granatäpplet med sin speciella utformning ansetts vara en nyttofrukt med läkande effekter.

Inom den västerländska kulturen så är granatäpple väl känt som en färsk frukt, eller som en djupröd delikatess juice som smakar helt gudomligt, men som lätt färgar av sig.

3. Granatäpple som superfood

Granatäpple förekommer som superfood och då oftast i pulverform, helst ekologiskt och oupphettat. Med granatäpple pulver så kan du fullkomligt njuta utav de härliga granatäpplen enkelt genom att blanda det frystorkade pulvret i juice eller i en smoothie.

En annan frukt som ofta torkas och pulvriseras är camu camu och guarana.

4. Dess innehåll

Granatäpplen innehåller vitaminer och mineraler, men särskilt stora mängder utav C-vitamin, folsyra, karoten, gallkatekin och kalium. Det är även en kraftfull antioxidant som innehåller fytoöstrogener, polyfenoler och essentiella anti-inflammatoriska aminosyror.

5. Granatäpplens hälsoeffekter

En utav granatäpplens viktigaste och kraftfullaste effekt är dess förmåga att hämma fria radikaler.

Juice från granatäpple har visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet och kunnat hämma prostatacancer och bröstcancer.

Har visat sig vara väldigt effektivt för att reducera hjärtsjukdomar, högt blodtryck och högt kolesterol. Även hämma virusinfektioner och den har antibakteriella effekter mot munkaries.

Förebygger hjärt– och kärlsjukdomar.

Något som även är bra vid hjärt- och kärlsjukdomar är guarana pulver.

6. Så här kan du använda granatäpple…

  • Blanda ner i desserter som t.ex. chokladpudding och tryfflar.
  • Blanda ner i sallad.
  • Användas i kött och fisksåser.
  • Strö över frukost filen, yoghurten eller mixa ner i en smooothie.
Integritetspolicy