Ricinolja FAKTA – Vad används den till? Bra för? (Hårolja) Farligt?

Ricinolja är en väldigt fet olja som utvinns ur fröna från ricinväxten: Ricinus communis. Oljan har framställts i stor skala i bl.a. Indien och andra västländer. Ricinoljan används som bl.a. skönhetsmedel, laxermedel och som smörjolja och har blivit alltmer populär. 

  • Den bästa ricinoljan är kallpressad
  • Har länge använts som laxermedel
  • Används i håret för sägs trigga hårväxten

Ricinoljan är en mycket intressant olja som används för en hel del olika anledningar.

1. Framställningen av Ricinolja

Ricinolja utvinns genom att ricinväxtens frön skalas och därefter krossas kärnorna och sedan kallpressas dem. Genom varmpressning eller direkt urkokning med vatten, så erhålls sämre olja som inte används i mediciner.

2. Laxermedel

Ricinolja har sedan länge använt som laxermedel. För i en dos på 1-2 msk, så får man i regel efter några timmar gå på toaletten. Internationellt sett så har ricinoljan fortfarande en betydelse som användning av laxermedel, medans det i Sverige inte längre prioritera, även om det säljs receptfritt på apoteket.

Något som även är bra för magen är nonijuice.

3. Smörjande egenskaper

Ricinolja har även goda smörjande egenskaper och den används ibland på maskiner och högt trimmade motorer, där det ställs höga krav på smörjningen.

Men en nackdel är att oljan kan vara lite aggressiv för vanliga tätningsmaterial, membran osv. att det i sådana fall kan vara nödvändigt att materialet i tätningarna är naturgummi. En annan nackdel är att ricinoljan är väldigt kletig och den kräver ordentlig rengöring efter användning.

En olja som är lite mindre kladdig är Holostic kokosolja.

4. Om Ricinoljan

Ricinolja är en tjockflytande, färglös, lite svagt gulaktig, klar olja som saknar lukt. Smaken är fet och mild. Vid ca. -17°C stelnar ricinoljan, men den blir redan kornig vid 0 °C. Ricinolja bör förvaras i väl slutna flaskor, svalt och mörkt.

5. Bra för hårväxten

Det sägs att ricinolja gör att håret växer snabbare än normalt, oljan hjälper att stimulera hårsäckarna till en bättre hårväxt. Man häller då lite ricinolja direkt i hårbotten eller i händerna och massera sedan in oljan i hårbotten någon minut och dra sedan ut den överblivna oljan som fastnar på händerna i resten av håret ut till topparna.

Låt ricinoljan verka i håret i ca. 30 min. Tvätta sedan håret som vanligt. Gör denna kur 2 ggr./v.
Om du tycker oljan är svår att tvätta ur, så kan du blanda ut ricinoljan med t.ex. jojobaolja, rapsolja eller kokosolja, (blanda då 50/50).

7. Behandla dina ögonfransar

Ta lite ricinolja på fingret, stryk och massasera in det mot hårroten till ögonfransarna. Undvik att få ricinoljan i ögat för det kan irritera. Har du linser så ska du vara försiktig och undvika att ha linserna i ögat så de sedan inte bli obrukbar.

Ett tips är att om du inte vill använda fingrarna så kan du istället använda en gammal mascaraborste som du doppar lätt i oljan, eller ta en tops.

8. Kur för magen

Det är aldrig kul att ha problem med magen. Gör ett avslappnande omslag med ricinolja genom att dränka in en bit hushållspapper med ungefär 1-2 msk ricinolja. Lägg papperet på magen och dra några varv plastfilm över papperet runt magen och ryggen.

Värm en vetekudde och lägg den sedan ovanpå magen i ca. 30 min. Eftersom att magen är ett stort känslocentra så är det väldigt skönt och lugnande med detta omslag.

Något som är väldigt nyttig att äta är honung.

Integritetspolicy