D-Vitamin FAKTA – “Solen & Immunförsvarets Vitamin”

Har du som många andra svenskar svårt att hitta solen under höst och vinter? Ja då återstår det att vända dig till vitaminen D. För D-vitaminen är en fettlöslig vitamin och den bildas i huden vid solbestrålning. Mellan 15-30 minuter om dagen täcker ett dagsbehov under sommarhalvåret.

  • Viktig ersätter om solen håller sig undan
  • Viktigt för immunförsvaret att få till sig
  • Djur kan bilda D-Vitamin på egen hand.

Så låt oss gå igenom dom viktiga punkterna berörande D-vitamin..

1. Förekommer även i mat

D-vitamin finns även i fet fisk, ägg, svamp, mjölkprodukter, kokosfett och i berikade margariner. ​

2. D-vitamin brist vanligt i Sverige

Ja i Sverige är det vanligt att D-vitamin brist förekommer, detta eftersom att vi här har ena halvåret mörkt och solfattigt.

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin är otroligt viktigt, detta för att D-vitamin stärker immunförsvaret, skyddar hjärtat, förhindrar värk i leder, motverkar benskörhet och minskar risken för en hel del olika cancersjukdomar. D-vitamin kan dessutom förhindra högt blodtryck, diabetes, MS, autism och fibromyalgi.

Som tidigare nämnt så är D-vitamin bristen stor hos oss människor. Och vi är konstruerade att tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Men eftersom att många av oss tillbringar så mycket tid inomhus och att vi skyddar oss bättre och bättre mot solen, så lider de flesta av oss av D-vitamin brist.

Med detta menas så klart inte att vi inte ska smörja in oss med solskydd och att vi ska bränna sönder oss i solen. Utan lagom är bäst!

Något som kroppen även är beroende av är magnesium och kalcium

3. Hur mycket D-vitamin behöver vi?

Behovet utav D-vitamin varierar med bl.a. ålder och kön. Det som rekommenderas är:

  • 10 mikrogram för barn under 2 år
  • 7,5 mikrogram för barn över 2 år och vuxna
  • 10 mikrogram för gravida och ammande
  • 10 mikrogram för personer över 60 år

4. Finns i två olika former

Det finns 2 olika former utav D-vitamin. D2 som finns i svamp och berikade livsmedel. Sedan finns det D3 som man först och främst får av solen och animaliska produkter så som fisk och kött.

Det är vitamin D3 som anses vara viktigast för människan. Till skillnad från människan så kan djur bilda D-vitamin på egen hand, men detta kan vi sedan kan ta upp via denna föda.

5. Kan vi få i oss för mycket D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är faktiskt giftigt och kan leda till att man får för höga halter av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

6. Förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

Forskning visar att D-vitamin kan spela stor roll när det gäller att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar så som: högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Det visade även att D-vitamin påverkar insulinkänsligheten positivt, vilket gör att även risken för typ-2 diabetes och viktuppgång minskar om man har en bra D-vitaminstatus.

7. D-vitamin och immunförsvaret

En sak som kan göra att man lättare blir förkyld på vintern är att D-vitaminnivåerna sjunker med mindre solexponering. Detta påverkar många delar av immunförsvaret negativt.

För i stort sett alla celler som utgör ditt immunförsvar behöver D-vitamin, detta är även en av orsakerna till varför D-vitamin är så viktigt i cancerprevention.

En människa med låg D-vitaminhalt i sitt blod löper större risk att drabbas av värre infektioner som bl.a. influensa och lunginflammation.

Kolloidalt silver är något som även är stärkande för immunförsvaret.

Integritetspolicy