Kokosolja FAKTA – Varför äta Kokos? (FULL GUIDE)

Kokosolja har höga näringsvärden, men kokosoljan har tyvärr blivit oförtjänt nedvärderad och blivit förlorad i den moderna medicinen under årtionden. Men nu tycks åter igen kokosolja få den upprättelse som den förtjänar.

  • Kokosolja innehåller inga transfetter
  • Kokosoljan sänker det onda kolesterolet
  • Kokosolja går utmärkt att använda som massageolja

Denna olja är inte bara den i särklass mest hälsosamma oljan, utan även ett utav de näringsmässigt bästa födoämnena. Men kokosolja ska man inte förväxla med det härdade kokosfettet som idag finns att köpa i de festa livsmedelsbutiker.

1. Innehållet i kokosoljan

Kokosolja är en medellång fettsyra som består utav 92% mättade fettsyror, bl.a. Kaprylsyra, kaprinsyra, laurinsyra, myristinsyra och palmetinsyra. Kokosoljan innehåller dessutom fleromättat fett i form ut linolensyra och kokosolja innehåller inga transfetter.

Mandelolja är en olja som också innehåller mycket fettsyror.

2. Dess utseende

Vid en normal rumstemperatur så är kokosoljan gråvit och fast, men när temperaturen stiger till 25 och uppåt, så övergår kokosoljan till flytande form. Detta kan du ser genom att bara ta lite olja i handen så kommer den att smälta omedelbart.

Och denna reaktion ger även en förklaring på hur snabbt den bryts ner i kroppen och omvandlas till energi.

3. Bra för…

Kokosolja är bra för människor som lider av Chrons sjukdom, pankreatit, brist på kylmikroner och som har en störning i fettransporten. Oljan har dessutom en förmåga att döda bakterier som t.ex. orsakar lunginflammation, urinvägsinflammation och hjärnhinneinflammation.

Kokosoljan sänker även det onda kolesterolet, som i huvudsak beror på dess gynnsamma inverkan på sköldkörtelns funktion. Vid närvaro av sköldkörtelhormon så omvandlas kolesterol genom en enzymprocess till vitala nödvändiga steroider, progesteron och DHEA.

Dessa substanser behövs för att förhindra hjärtsjukdomar, senilitet, fetma och cancer m.m. Det goda kolesterolet höjs vid intag av kokosolja.

I kombination med fiskolja så sänks kroppens inflammatoriska TNF–alfa (Tumörnekrotisk faktor–alfa). Vilket har en stor betydelse vid uppkomst av ledgångsreumatism och demens.

Kokosolja går även utmärkt att använda som massageolja och den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjuk, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. Kokosoljans små molekyler gör att den lättare kan tas upp av huden och får därmed en mjukgörande verkan.

Så för att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud så är kokosoljan ett bra hjälpmedel. Även vid eksem och psoriasis så har kokosoljan visat sig vara till stor hjälp.

Något som även är väldigt bra för kroppen är mivitotal.

4. Förslag på användningsområden

Kokosolja är väldigt motståndskraftig vid uppvärmning, för den börjar inte att oxidera förrän över 198 grader. Den är därför bra att använda vid sautering av grönsaker, stekning av kött och fisk och till salladsdressing

Tillsätt ca. 1 msk kokosolja vid kokning utav ris, eller varför inte i morgongröten eller i din smoothie.

Holistic koksolja passar även bra i all matlagning.

Integritetspolicy