Aprikos FAKTA – Frukten Full med Näringsämnen – Många Fördelar

Aprikos är träd som bli runt 8–10 m högt. Bladen fälls varje år och blommorna utvecklas innan de nya bladen spruckit ut. Aprikosens blommar är vita och blommar på en bar kvist. Aprikosfrukten är nästan lika stor som ett plommon och är till färgen ljusgul eller orange, med ett skal som är sammetsludet.

  • Aprikos bjuder dig på en näringsinjektion
  • Förlorar smak och arom vid eftermogning
  • Många fördelar inta denna frukt

Fruktköttet hos en mogen aprikos är mjukt, saftigt och sött och smaken är aromrik. Aprikoser är rik på karotin. Kärnan i frukten är liten och slät. Fröna inuti kärnan används till framställning utav likör och även som ersättning för mandelkärnor i marsipan. Aprikos tillhör arten stenfrukt.

1. Ursprung

Aprikoser kommer ursprungligen från Centralasien där den fortfarande växer vilt. I Kina så odlades den redan för 4 000–5 000 år sedan. Men numera odlas den framförallt runt Medelhavet, USA och i Australien.

Aprikosen har störst ekonomisk betydelse i formen torkad. Detta eftersom att mogna frukter har väldigt kort hållbarhet och är otroligt känsliga för tryck och stötskador.

Därför så skördas frukter för export när de är omogna. Men aprikoser har en tendens att förlorar smak och arom vid eftermogning.

Liknande frukter är nektariner och persikor.

2. Få en näringsinjektion av aprikoser

Genom att äta aprikoser så får du en injektion utav näring, oavsett om de är torkade eller om de är färska. De är en av de frukter som är otroligt innehållsrika på betakaroten.

Det finns även ca 500 andra karotenoider i aprikosen som har en minst lika skyddande verkan på kroppen. I aprikoser finns det även ett antioxidant skydd, eftersom att den även är rik på Lykopen, som är en väldigt kraftfull antioxidant.

Dadlar är även dessa en frukt som du får energi av att äta.

3. Positiva egenskaper som aprikoser har på din kropp

  • Den reglerar ditt blodtryck.
  • Kan hjälpa till att bekämpa cancer.
  • Minskar kolesterolhalten i kroppen.
  • Skyddar din synförmåga.

4. Aprikosers hälsoegenskaper

De näringsämnen som finns i aprikoser kan skydda hjärta och ögon.

Den höga betakaroten i aprikoser skyddar LDL-kolesterol från oxidation, vilket förebygger hjärtsjukdomar.

Aprikoser innehåller näringsämnen så som: A-vitamin som främjar god syn. Vitamin A är även en kraftfull antioxidant som släcker fria radikaler, skador på celler och vävnader.

Studier som gjorts på aprikoser visar att om man äter 3 eller fler aprikoser/dag kan man sänka risken för åldersrelaterad makuladegeneration (ARMD), som är den främsta orsaken till blindhet hos äldre vuxna.

Aprikos passar absolut i listan bland nyttiga frukter och bär..

5. Användning

Aprikoser kan både ätas färska eller kokas ihop till en kompott eller en marmelad. De kan även användas i mat som t.ex. i pajer, köras i mixer och användas som sås eller ha som bas för drinkar.

Integritetspolicy