Dadlar FAKTA – Lätt att Smälta & Kolesterolfria och Innehåller lite Fett

Den exotiska frukten dadel växer på dadelpalmen i torra subtropiska klimat. Palmerna blir upp till 20 m höga och blommor och frukter utvecklas högst upp i bladkronan. Dadelpalmen bär frukt året om och frukterna är oftast ljusbruna eller svarta.

  • Dadlar är mycket lätta att smälta för magen
  • Viktigaste hälsoeffekter är att reglera ett friskt nervsystem
  • Kolesterolfria och innehåller lite fett

Dadeln är avlång och blir ungefär 4 cm lång och har ett blankt sprött skal. Frukten innehåller en hård kärna och själva fruktköttet är gulbrunt och smälter i munnen och avger en aromatisk och söt smak. Torkade dadlar är sötare än färska och är därför populärt som naturgodis.

En annan frukt som är god som torkad är Fikon.

1. Fördelar med att äta dadlar

Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt. Dadlar kokta i mjölk blir en mycket näringsrik dryck för barn och vuxna under återhämtning efter en sjukdomsperiod.

Studier visar att om du äter dadlar, som blötlagts över natten och krossats, är bra för personer som har ett svagt hjärta. En av dadelns viktigaste hälsoeffekter är dess förmåga att reglera ett friskt nervsystem, detta tack vare det rika kaliuminnehållet.

Forskare menar att ett högre intag av kalium (ca.400 mg) kan minska risken för stroke med 40 %. Dadlar innehåller även ämnen som kan minska det dåliga LDL-kolesterolet.

Grapefrukt är en annan frukt som är bra för kolesterolet.

2. Dadlar för en välmående mage

Nikotinsyran i dadlarna kan hjälpa mot tarmbesvär och regelbundet intag av frukten kontrollerar tillväxten av patologiska organismer och bidrar till tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs för en välfungerande tarm.

Dadlar är även rika på fibrer och har en milt laxerande effekt och kan hjälpa den som lider av förstoppning. Studier har även visat att dadlar effektivt kan förhindra cancer i magen.

Något som även skyddar mor cancer är citron.

3. Full med viktiga näringsämnen

Dadlar innehåller rikligt med näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och tio mineraler såsom till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn. De är även rika på kalium och niacin.

Till exempel järn nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar som transporterar alla näringsämnen till cellerna. Magnesium är viktigt för utvecklingen av friska ben och för energiomsättning. Dadlar är dessutom kolesterolfria och innehåller lite fett.

Integritetspolicy