Persika FAKTA – En god Källa till Nyttiga Ämnen

Persikan är en sommar och höstfrukt som vi i Sverige importerar från Sydeuropa. Persikan härstammar ifrån Tibet och västra Kina och finns redan sedan 2000 år f.Kr. sedan omnämnd i kinesisk litteratur. Många påstår dock att persikan har sitt ursprung från Persien vilket dess latinska namn “persiskt plommon” antyder.

  • Innehåller C-Vitamin som kroppen suktar efter
  • Innehåller en högre kalorihalt
  • Persikan innehåller dessutom nyttiga fibrer

Så låt oss ta en liten djupare titt på den frukt..

1. Användning av persika

Den passar bra att äta naturell precis som den är, eller i sallader, till ost, till kött och fisk, i pajer, på och i olika bakverk och som smaksättare i likörer.

2. Frukten persika

Persikan är en stenfrukt som tillhör plommonsläktet. Den går att odla i södra Sverige men frodas framförallt runt Medelhavet, Kina och Atlantens öar. Persikor har ett sammetsludet gulrött skal, med ett gult saftigt fruktkött med frisk aromatisk smak, som är full med sötma då den är riktigt mogen.

Detta är en god mellanmål och dessertfrukt med en mängd olika användningsområden. Persikor känns litet mjuka då de är mogna. Omogna frukter mognar i rumstemperatur på några dagar. De bör inte förvaras kallt.

Den exotiska smaken, den eldiga färgen, mjuka formen och det sammetsludna skalet gör att persikan kanske tillhör den mest erotiska frukten av dem alla. I flera språk så kryllar det av erotiska metaforer som kopplas samman med persika på olika sätt.

Och ingen annan frukt har i litteraturens värld liknats så med den mänskliga kroppen så många gånger, speciellt i fransklitteratur.

En annan frukt som påminner om periskor aprikoser och nektariner.

3. Dess nyttiga innehåll

Persikor innehåller C-vitamin som är ett bra skydd mot fria radikaler som är i din kropp och förstör vävnader och celler, som kan leda till bl.a. cancer. Genom att äta persika som innehåller C-vitamin, stoppar du fria radikaler från att härja fritt och motverkar cancer.

Även betakaroten har sin plats i persikan, betaroten omvandlas till A-vitamin, som sedan lagras i huden för att ge ett bra skydd mot solens strålar. Lider du utav soleksem så kan detta vara en bra frukt till förebyggande syfte mot solskador och utslag.

Torkade persikor innehåller en högre kalorihalt, men innehåller i sin tur mer näringsämnen. 100g torkade persikor ger dig värdefulla ämnen som niacin, karotener och kalium.

Persikor är väldigt nyttiga, de innehåller olika ämnen av antioxidanter, som främjar hälsan. Persikan innehåller bland annat mineraler som kalium och järn och en rad vitaminer som A- och C-vitamin. Persikan innehåller dessutom nyttiga fibrer som bland annat hjälper till med matsmältningen.

En annan nyttig frukt är jujuba, läs mer om jujuba frukten.

4. Hur mycket kalorier innehåller 1 persika?

En persika innehåller strax över 40 kalorier per 100 gram. De flesta av persikans kalorier kommer ifrån kolhydrater.

En normalstor persika väger ca.100 gram.

Integritetspolicy