Ginseng – Stärker både Kropp & Knopp

Ginseng har används som läkemedel i österländska kulturer i flera tusen år. Panax Ginseng är en flerårig ört som växer sig ungefär en halvmeter hög och får röda bär. Ordet Panax härstammar från det grekiska ordet Panacea, som betyder ”helar allt” och syftar till växtens positiva egenskaper.

Det är faktiskt från plantans rot som vi utvinner extraktet som används i naturläkemedel. Detta extrakt innehåller en standardiserad mängd av de aktiva ämnena, de så kallade ginsenosiderna. Roten växer långsamt och kan skördas först efter fem eller sex år.

Det är en relativt svårodlad växt som alltid behöver skugga. Man odlar ginseng framförallt i Sydkorea och Kina. I USA och Japan odlas andra ginsengarter med en lite annorlunda sammansättning.

Väldokumenterad effekt

Redan på 1200-talet tog Marco Polo med ginseng till Europa, men det skulle dröja flera hundra år, till senare delen av 1900-talet, innan man började använda det i medicinskt syfte. Idag är ginseng ett godkänt naturläkemedel även här i västvärlden och många studier visar att medlet har en rad olika positiva effekter på vår hälsa.

Det är faktiskt ett av de mest väldokumenterade naturläkemedlen. Och i Sverige är det en av de mest sålda hälsokostprodukterna. Vi vet att ginseng har en uppiggande effekt som hjälper mot trötthet och det anses vara allmänt prestationshöjande och stärkande för hälsan.

Ginseng ger ökad aktivitet hos de vita blodkropparna vilket gör att immunförsvaret stärks. Och om du redan blivit sjuk hjälper det dig att bli frisk fortare. Man anser även att ginseng kan förbättra minnet och öka koncentrationen och göra en mindre stressad. Man har även sett att ginseng ökar sexlusten hos både kvinnor och män.

Något som även sägs förbättra minnet och koncentrationen är rosenrot.

Ginseng mot åldrande

I Kina ser man ginseng som en universalört med många användningsområden och man anser att det är ett botemedel mot åldrandet. I och med att det anses vara stimulerande och stärkande för vitaliteten så används ginseng under långa perioder för att förbättra allmäntillståndet hos äldre människor som har förlorat sin vitalitet.

Kakaobönor är också något som innehåller en hel del nyttigheter.

Ginseng stärker både kroppen och knoppen

Ginseng används kanske oftast under en kortare tid som ett uppiggande medel eller för att öka motståndskraften mot förkylningar eller för att påskynda läkningstiden. Men ginseng fungerar även som adaptogen, vilket är ett ämne som hjälper oss att hantera stress från livets påfrestningar.

Och en av de viktigaste effekterna av ginseng är att det förbättrar utnyttjandet av glukos (druvsocker) i hjärnan och ökar den fysiska uthålligheten och förhöjer vissa minnesfunktioner.

8 av 10 personer som använder ginseng märker en positiv effekt. Bäst effekt verkar äldre och svaga personer få. Effekten beror på en ökad transport av syre till organ och vävnader i kroppen, vilket i sin tur ökar energiproduktionen i cellerna och detta är en avgörande process i vår kropp.

En liknande rot är ingefära.

Integritetspolicy