Brännässla – Upphäver all Trolldom

Brännässla är en flerårig meterhög ört som växer på näringsrik kulturmark över hela landet. I fjälltrakterna så växer fjällnässlan som trivs i örtrika fjällbjörkskogar, arten är allmän över hela norden.

Brännässlor är nog mest känd för sina rikliga brännhår som många av oss någon gång råkat ut för. Den växer som han- och honplantor, båda sorterna har små grönaktiga blommor som blommar mellan juli – sept.

En annan växt som det finns gott om här i norden är björk, av denna kan det göras björkaska.

Varför bränns de?

Ett brännhår som finns på brännässlan består av en giftkörtel och ifrån den leder det ett ihåligt borst som liknar ett fint glasrör med en krökt spets, som slutar med en liten kula.

När man rör vid brännhåret så knäcks det av strax nedanför kulan, brottytan blir sned och bildar ett stickredskap likt fina spetsen på en injektionsspruta.

Detta bildas ett fint fint sår i huden och i såret så töms giftkörtelns vätska. Så består av histamin och serotonin, som liknar giftet hos myror och getingar. På grund av brännhåren så skyddas växten mot de större växtätande djuren och får då växa precis lika ostört som tistlar och törnar.

5 Bra tips om brännässlor

* Brännässlor kan plockas under hela sommaren om man använder sig av handskar och en sax.
* Om man slår utav nässelstånden så kommer det att växa upp nya späda skott.
* Bränner man sig på brännässlor så kan man gnida in huden med saften från ett groblad eller lägga en skiva gurka på utslaget.
* Förväll brännässlorna och frys in i dem lagom stora portioner.
* Eller torka dem och koka te på dem.

En annan växt som är gott att göra te på är kamomill.

Brännässlans olika användningsområden

Brännässlor heter Urtica dioica på latin och Urtica kommer utav latinets uro som betyder jag bränner.

Det sägs att brännässlan har magiska egenskaper. För om man kokade en brygd med en näve nässlor med 1 liter kokande vatten och lät det dra i 10 min. och sedan stänkte brygden över rummet eller den person som det gällde, så kunde det bota mot skvaller, svartsjuka och missunnsamhet.

Det säg säven att brännässlor upphävde all trolldom. Om man strödde torkade nässlor runt omkring i huset så höll man ondskan borta eller skickade tillbaka den.

En skål nyplockade nässlor placerade man även vid en sjuksäng för att detta skulle bidra till att den sjuke tillfrisknande.

  • Nässelvatten är bra för besprutning utav bladlöss, skärskild de löss som är svarta.
  • Brännässlor har sedan gammalt ett rykte om dig att hjälpa mot håravfall och göra håret glänsande, det sägs även hjälpa mot mjällbildning.
  • Hela plantan ger en gulgrön pigmentering vid färgning utav ull.
  • Brännässlan är väldigt rik på vitaminer och mineraler, så späda vårplantor eller toppskott kan med fördel blandas i sallad,  kokas till soppa eller bryggas till te.
  • Av fibrerna på nässlan kan man spinna tråd till en fin väv.
  • Unga blad som man ångar verkar sammandragande för hyn och är bra vid t.ex. eksem.
  • Avkok på nässlor är urindrivande och hjälper magen, även bra för invärtes blödningar, vätskedrivande och bra vid hemorrojder.
  • Nässelvatten är även bra mot solbränna, detta är svalkande.

Hälsoegenskaper

Brännässlor är rika på karotin, C- och A-vitamin, järn och andra mineraler. Den unga nässelplantan kan användas på olika sätt.

  • Man kan använda hela den unga plantan
  • Eller saften ifrån den unga plantan
  • De torkade bladen och den torkade roten

Brännässlor är verksam mot irritationer i tarmsystemet. Den är vattendrivande, renar blodet, stoppar blödningar och botar reumatism genom sin brännande verkan. Den är även inflammationshämmande.

Den stimulerar också produktionen utav bröstmjölk och extrakt från roten användes emot prostatabesvär.

Örten ökar blodströmningen i huden och användes bl.a. som ansiktsvatten och mot håravfall.

De unga bladen kan kokas till en näringsrik soppa och den innehåller mycket järn och är bra vid kraftiga mens blödningar.

Växtplats

Brännässlor växer allmänt vid gårdar, rabatter och i diken.

Något som också växer mycket av i svenska rabatter är rabarber.

Användning av brännässla

Brännässelblad kan precis som svinmålla och kirskål användas i varmrätter och precis på samma sätt som spenat. Nässelbladen kan även användas när man bakar bröd och de kan även kokas till en nässelsoppa.

De torkade nässelbladen kan användas till örtte eller malas till ett vitamin pulver att ha på mackan eller i müslin(detta sägs ge förstärkt immunförsvar).

Näringsinnehåll

Brännässlor är väldigt rik på C-vitamin (speciellt tidigt på våren). De innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel och den är dessutom väldigt proteinrik.

Bra att tänka på

Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar. Detta eftersom att brännässlorna har lätt för att lagra nitrater, som kan vara skadligt att äta i stora mängder. Detta gäller även nässlor som växer i skugga.

Bieffekter

Ät inte stora okokta blad av brännässlor eftersom att de kan orsaka njurskador och förgiftningssymptom. Växten måste vara genomkokt för att vara helt ofarlig.

Integritetspolicy