Candysocker – Smakrikare än vanligt vitt socker

Kallas både för kandisocker eller Candysocker, det är sockerklumpar som nästan ser ut som glasbitar och är betydligt mer smakrikt än vanligt vitt socker.

Ett annat kulmpaktigt socker är jaggery socker.

1. Kandisocker

Kandisocker är helt enkelt rörsocker i stora kristallklumpar, dvs. råsocker som inte krossats eller pulvriserats. Kandi­socker förekommer både i vitt, ljusbrunt och brunt. Sockret är lite smakrikare än vanligt vitt socker och har en lätt karamellsmak.

Kandisocker användes förr som en sötsak och kunde köpas i livsmedelsbutiken fastsatta klumpvis på ett snöre. Detta kallades förr även för bröstsocker och detta användes som en huskur för att bota t.ex. ont i halsen.

2. Candysocker

Candysocker förekom redan i mitten på 1600-talet och det gjordes så av rörsocker, kornvatten och grädde. Detta var ett hårt godis i en gul eller orange färg, där man hade ett extrakt av korn tillsatt som aromämne. De påminner mycket om hårda gammeldags karameller både i konsistensen och smaken.

3. Användningstips

Candysocker är säljs ofta i små spiralformade pinnar. Candysocker passar utmärkt som smaksättare i olika slag av varma drycker. Och det är väldigt vackert att blanda candysocker med vanliga sockerbitar i sockerskålen.

4. Hälsoeffekter

Traditionellt Candysocker användes för att lugna halsont och lugna upprörda magar. Men det används även i stor utsträckning av klättrare och vandrare  för att ge en snabb energikälla under aktiviteten.

En socker variant som däremot är en växt är stevia och agave.

Integritetspolicy