Candysocker

Candysocker


Kallas både för kandisocker eller Candysocker, det är sockerklumpar som nästan ser ut som glasbitar.

Ett annat kulmpaktigt socker är jaggery socker.

 

Kandisocker

Kandisocker är helt enkelt rörsocker i stora kristallklumpar, dvs. råsocker som inte krossats eller pulvriserats. Kandi­socker förekommer både i vitt, ljusbrunt och brunt. Sockret är lite smakrikare än vanligt vitt socker och har en lätt karamellsmak.

Kandisocker användes förr som en sötsak och kunde köpas i livsmedelsbutiken fastsatta klumpvis på ett snöre. Detta kallades förr även för bröstsocker och detta användes som en huskur för att bota t.ex. ont i halsen.

 

Candysocker

Candysocker förekom redan i mitten på 1600-talet och det gjordes så av rörsocker, kornvatten och grädde. Detta var ett hårt godis i en gul eller orange färg, där man hade ett extrakt av korn tillsatt som aromämne. De påminner mycket om hårda gammeldags karameller både i konsistensen och smaken.

 

Användningstips

Candysocker är säljs ofta i små spiralformade pinnar. Candysocker passar utmärkt som smaksättare i olika slag av varma drycker. Och det är väldigt vackert att blanda candysocker med vanliga sockerbitar i sockerskålen.

 

Hälsoeffekter

Traditionellt Candysocker användes för att lugna halsont och lugna upprörda magar. Men det används även i stor utsträckning av klättrare och vandrare  för att ge en snabb energikälla under aktiviteten.

En socker variant som däremot är en växt är stevia och agave.

 

Integritetspolicy