Rårörsocker – Ger Extra God Smak till Bakverk

Rårörsocker kommer från sockerrör som är ett upp till 4 meter höga och ståtligt gräs, det är dennes märg som används till framställning av rårörsocker. Rårörsocker kallas även för Demerara, är ett gulbrunt socker med en rik arom från sockerrör. Det är inte alls lika hårt raffinerat som vanligt vitt socker och innehåller därför fortfarande mineraler och spårämnen.

  • Passar utmärkt vid småkaksbak
  • Smakar mer än vitt socker
  • Alternativ till artificiella sötningsmedel

1. Ursprunget

Råsocker utvinns från sockerrör som odlas i tropikerna. I slutprodukten så finns de innersta delarna av skalet kvar, det är därför som färgen är lite brunaktig. Råsocker kommer från en annan del utav skalprocessen än vitt socker, som utvinns i ett senare skede. Precis som vitt socker så består råsocker av sackaros.

2. Användning av rårörsocker

Rårörsocker kan man använda på samma sätt som vitt socker. Det passar utmärkt vid småkaksbak istället för vitt raffinerat socker eller i en äppelkaka som då får ett krispigt lock.  Vid bakning så kan man tänka på att rårörsocker behöver lite längre tid på sig att lösa upp sig i vätska, eftersom att kristallerna är större.

Rårörsocker smakar mer än vitt socker och det ger extra god smak till bakverk, efterrätter och desserter. Rårörsocker säljs gärna ekologiskt och förpackningarna är ofta i små mängder, detta är ett sundare alternativ till artificiella sötningsmedel.

Ett annat väldigt nyttigt och helt naturligt socker är björksocker.

3. Delas in i 3 grupper

Rårörsockerframställningen indelas i 3 st. huvudgrupper: Demerara, Muskovado och Molassis. Demerara som är rårörsocker framtages från den första kristalliseringen av sockersaften.

Ett annat socker som görs av sockersaft är jaggery socker.

4. Tillverkning av rårörsocker

Sockersaften från sockerrören pressas ur mellan stora valsar, de renas genom filtrering och kokas vid en noga angiven temperatur. Ur saften så kristalliseras råsockret, som sedan centrifugeras, torkas och till sist förpackas.

Tack vare att rårörsockret inte raffineras så bibehåller sockret mineraler och smakämnen som annars skulle försvinna.

Ett sötningsmedel som däremot bara är en växt är stevia.

Integritetspolicy