Jaggery socker

Jaggery socker


Jaggery socker är ett mörkt oraffinerat socker som antingen har tillverkats av sockerrör eller av sockerpalmer och då framförallt ifrån Sydostasien. Sockersaften av dessa växter indunstas och raffineras ej, dvs. att produkten har kvar det naturliga innehållet utav vitaminer och mineraler. Kallas ofta för läkemedels socker.

 

Framställning

Jaggery socker är ett traditionellt sötningsmedel som är vanligt förekommande i Asien, Afrika, Latinamerika och i Karibien. Jaggery socker är en produkt som är gjort på både sockerrör och datum palm. Sockret görs från saven av datum palmen och socker saven får efter tillverkning stelna i block eller till en pasta och den är väldigt uppskattad där den görs. Jaggery sockrets färgen kan varierar från gyllenbrun till mörkt brun. Jaggery socker behandlas utan några kemikalier och bara på den naturliga vägen.

 

Jaggery sockrets innehåll

Jaggery socker innehåller en massa naturliga mineraler och vitaminer och detta socker är förmodligen det mest hälsosammaste och sundaste sockret i världen.

Ett annat lite nyttigare socker är gula melaka.

Varför så hälsosamt?

Jaggery socker är rikt på många mineralsalter: 2,8 g/kg medans det endast är 300 mg/kg i raffinerat socker. Sockret innehåller även magnesium som stärker nervsystemet och kalium som är viktigt för att bevara syra balansen i cellerna. Jaggery socker är även rikt på järn, som en blandning av hemoglobin förhindrar anemi.

Hälsoeffekter

Bra mot torrhosta, slem hosta, matsmältningsbesvär, förstoppning. Det sägs även rena blodet, förhindra reumatiska lidanden och gallsjukdomar.

Ett annat nyttigt sötningsmedel är agave sirap.

 

Integritetspolicy