Flingsalt – Strö i det Uppskurna Köttet

Flingsalt är en stor favorit hos både kockar och vanliga människor. Genom sin sammansättning och sin lättarbetade konsistens så kan man använda denna typ utav salt till nästan all slags kryddning och få ett mycket bra resultat.

  • Passar bra att strö i det uppskurna köttet
  • En ren och fräsch smak
  • Flingsaltet är sällan joderat

1. Exempel på användning av flingsalt

När du ska krydda eller marinerar ditt kött så går smaken bara in ett par millimeter i köttet. Men genom att strö över och låta flingorna i flingsaltet smälta in över det uppskurna köttet så förbättras smaken betydligt.

Ett väldigt nyttigt salt är Himalayasalt.

2. Om flingsaltet

Flingsalt består utav pyramidformade saltkristaller med en ren och fräsch smak. Med sin unika smak och konsistens, så har flingsaltet visat sig vara mycket användbart och gott i all sorts matlagning.

Ett salt som inte passar så bra i matlagning är blacksalt.

3. Trendigt flingsalt – Risk för jodbrist

Allt fler människor väljer att strö flingsalt över maten och bara 1 av 10 skolkök använder ett jodberikat salt i matlagningen. Nu varnar 5 forskare för att jodbrist kommer återvända som ett folkhälsoproblem i Sverige.

Det äldre generationer minns när jodbristen orsakade den allvarliga sjukdomen som kallades för struma kom till. Och på grund utav den så finns det ett joderingsprogram av bordssalt sedan år 1936.

Men i en studie bland närmare 1000 skolbarn visar att jodhalten håller på att sjunka under Världshälsoorganisationens gränsvärden. Och trenden med flingsaltet är en utav orsakerna till att vi svenskar får i oss mindre jod än det som är önskvärt.

Eftersom att flingsaltet sällan är joderat. Dessutom så tycks storköken ha tappat kunskapen, eftersom att de alltför sällan använder salt med jod i. Därför varnar 5 forskare för att jodbrist kan återvända som ett folkhälsoproblem i Sverige.

En annan vanlig saltsort är mineralsalt.

Integritetspolicy