Agave – Bra för Kroppens Metabolism (Lågt GI-Värde)

Agave är en succulent växt som är stark och tålig som växer i Mexico och Sydafrika. Agave nektar är ett naturligt sötningsmedel som används för sötning utav bär och frukter.

  • Perfekt i en smoothie
  • Har ett lågt GI-Värde
  • Bra för kroppens metabolism

1. Agave – En kaktus

Agave nektar kommer från samma kaktus som man gör Tequila utav. Men agave nektar utvinns från hjärtat av plantan. Den består till största del utav fruktos och har ett lågt GI-värde på 19, vilket gör att den absorberas långsamt till blodet, detta gör den ypperligt för personer som är känsliga mot socker.

Den består till 90% av fruktos och 10% glukos och den är ca 25% sötare än vanligt socker, så man behöver inte lika mycket av den.

2. Dess innehåll och hälsoeffekter

Agave innehåller järn, vitaminer, enzymer, kalcium, kalium och inulin som är en probiotika som balanserar socker och glukosnivåer. Den förbättrar kroppen metabolism genom att stimulera bakteriefloran och detta gör att man inte får några sockertoppar.

3. Tips på användningsområden

Blanda i din smoothie, ditt te, i glass och andra efterrätter. Sötman är neutral och saknar den tyngd som honungen har.

En annan sötningsväxt är stevia.

4. Agave nektar

Agave nektar gör verkligen skäl för just ordet nektar. För bara 1 tsk. av agave kan förflytta dig långt bort i fantasin. Dessutom så behåller den sin nästan eteriska, lättflytande konsistens och bildar inte kristaller. Den finns både som mörk och ljus, där den mörka har en något fylligare smak.

5. Framställning av agave

För att producera agave nektar från Agave växter, måste bladen skäras av efter det har åldrats 7 -14 år. Därefter trycks saften från kärnan ut, denna saft filtreras sedan och konsenteras till en sirapsliknande vätska som är lite tunnare än honung.

6. Finns både som ljus och mörk

Agave säljs både i ljusa och mörka sorter. Den ljusa agave nektaren har en mild, nästan neutral smak och därför ibland används i rätter och drycker, där det behövs en neutral smak.

Den mörka agave nektaren har en starkare karamell och distinkt smak denna passar bra till vissa desserter, fågel, kött och skaldjursrätter.

Både ljus och mörk agave nektar används ibland direkt ur flaskan som en toppning på t.ex. pannkakor, våfflor och fattiga riddare. Den mörka versionen är ofiltrerad och innehåller därför en högre koncentration av agave mineraler.

Ett lite nyttigare socker är rårörsocker.

Integritetspolicy