Morot – Hästar har Insett Kraften i Moroten (Cancer,Syn,Hud)

Morot är en av de populäraste rotfrukterna i Sverige. Vi är faktiskt en de länder som äter mest morötter och kanske är det så att hästar har förstått vikten av att inkludera morötter i sin kost? För en morot är en riktig berikar för kroppen i kampen mot olika åkommor.

  • Du tjänar mer på att koka morötterna
  • Har en uppbyggande verkan på huden
  • Bevisat minska risken för vissa cancer typer

Vanligast är de orangefärgade morötterna men det finns även vita, röda, blå och lila. Morötter kan även ha olika form; koniska, cylindriska eller runda (karottmorötter).

Man tror att det var i Afghanistan som man över tusentals år först odlade fram vår moderna morot. Den ursprungliga moroten som var ganska oätlig och besk användes som medicinalväxt.

Dock har även dagens morötter hälsofrämjande effekter, mycket tack vare ämnena betakaroten och alfakaroten, som också ger rotfrukten dess orangea färg.

En annan populär rotfrukt är rödbetor.

1. Kokta eller råa morötter?

Morötter är goda äta både som råa och kokta. En undersökning har dock visat att trots att det totala innehållet av antioxidanter i morötter minskas vid kokning, så ökar kroppens förmåga att ta upp näringsämnena.

Så ser man till helheten så är det nyttigare att koka morötterna istället för att äta dem råa. Men oavsett hur du föredrar dina morötter så tjänar din kropp på att du gör dem till en del av din dagliga kost

En annan rotfrukt är maca.

2. För god syn och vacker hud

Morötter är alltså rika på betakaroten, vilket är ett ämne som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin. Detta vitamin är viktigt för vår syn och vår hud och kan förebygga gråstarr och åldersförändringar på näthinnan samt förbättra mörkerseendet.

Morotsextrakt anses ha en uppbyggande verkan på huden. Det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin är 1000 mikrogram, detta innebär att det räcker att äta en enda morot per dag för att få i sig tillräckligt. Tänk på att desto rödare morot, desto mer betakaroten innehåller den. Späda, tidigt skördade morötter innehåller mindre.

3. Morötter skyddar mot cancer

Att äta frukt och grönt vet vi är bra för hälsan, men nu är det även bevisat att det kan förebygga vissa sorters cancer.

En ny svensk studie visar att om du äter tre portioner bladgrönsaker, såsom sallad och spenat, så minskar du risken för magcancer med 46 %.

Äter du dessutom ett par portioner morötter i veckan kan du minska risken med 57 %. Forskarna tror att detta beror på den rikliga förekomsten av betakaroten.

Något som även sägs skydda mot cancer är selleri.

4. Superämnet alfakaroten

Morötter är även fullproppat med ämnet alfakaroten. Detta ämne har hyllats efter det att forskare i USA upptäckte att det kan minska risken för att dö i förtid med 39 %. Alfakaroten har en väldigt kraftfull antioxidativ effekt, nästan tio gånger starkare än betakaroten.

Vi behöver dessa antioxidanter för att bekämpa fria radikaler som kan skada våra celler och cellernas DNA och på så sätt ge upphov till allvarliga sjukdomar. Alfakarotenet i morötter skyddar alltså mot för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar, strokes och diabetes.

Ämnet skyddar också mot flera sorters cancer, som till exempel cancer i de övre luftvägarna, lungorna, övre matsmältningskanalen.

Integritetspolicy