Broccoli – Supergrönsaken Hälsogurus Alltid Äter!

Broccoli är en av våra mest näringsrika livsmedel. Den har uppsvällda blomställningar som liknar blomkål till utseendet men den är grön i färgen istället för vit. Denna underskattade kålsort började importeras till Sverige så sent som på 1950-talet.

  • Supergrönsaken du inte ska välja bort
  • Ger ett bra tillskott av kalcium
  • Stärker kroppens försvar mot cancerceller

Men det är först på senare år som den har börjat bli en populär grönsak i det svenska hemmet. Broccolin har sitt ursprung i det gamla romarriket i Italien och har odlats fram från en vild kålsort. Den spreds senare till Mellanöstern och tack vare italienska invandrare så kom den även över till USA under kolonialtiden.

Broccoli kan tillagas på flera olika sätt; den kan wokas, kokas lätt, grillas, gratineras, eller äta den marinerad i en sallad. Naturligtvis är den också väldigt dog att äta den rå. Det är de stora blommorna man äter men även blomstjälken kan ätas, men den ger mer tuggmotstånd.

1. Sprängfylld med näring

I England och Amerika kallas ofta broccoli för ”the crown jewel of nutrition”. Detta syftar dels på att broccolin är ett väldigt näringsrikt, energisnålt och vitamin- och mineralrikt livsmedel och dels på dess sjukdomsförebyggande egenskaper.

Broccoli innehåller dessutom mycket fiber, vilket ger en ökad mättnadskänsla, utan extra kalorier, och hjälper din mage och tarm att fungera ultimat. De lösliga fibrerna kan även hjälpa till att sänka din kolesterolhalt genom att binda sig till gallsalter som i ett fiberfattigt läge går tillbaka till levern.

Om du är vegan eller inte kan äta mjölkprodukter av andra anledningar, så kan broccoli även ge dig ett utmärkt tillskott med kalcium.

En annan men lite annorlunda grönsak som även innehåller kalcium är pepino.

2. Broccoli – rik på vitaminer

Broccoli innehåller rikligt med vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller den rikligt med C-vitamin, en medelstor portion kokt broccoli ger dig din rekommenderade dagsdos av C-vitamin.

Men broccoli innehåller även andra viktiga vitaminer såsom A-vitamin, K-vitamin, B6-, B1-, B2-, B3-, och E-vitamin. Du får även i dig hälsogivande mineraler såsom järn, kalcium, kalium, magnesium och zink.

Broccoli är dessutom ett relativt billigt livsmedel som kan ätas på många olika sätt, det är därför lätt att njuta av denna nyttiga supergrönsak.

En annan väldigt nyttig grönsak är selleri, läs mer om den här.

3. Broccoli hämmar cancertillväxt

En diet med mycket frukt och grönsaker har i flertalet studier visat sig kunna skydda oss mot cancer. Forskare har upptäckt att antioxidanten Sulforafan, som finns i broccoli, stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller.

De tror även att detta ämne kan förhindra att cancerceller delar sig och på så sätt hämma tillväxten av tumörer. Denna superantioxidant skyddar våra luftvägar mot de skadliga ämnen som finns i tobaksrök och förorenad luft. Detta gör den genom att göra giftiga, fettlösliga ämnen vattenlösliga, så att vi kissar ut dem i stället för att behålla dem i kroppen.

Broccoli innehåller en hög halt av detta superämne, jämfört med andra grönsaker.

Sulforafan tros även kunna skydda mot diabetes, högt blodtryck och vissa typer av ögonsjukdomar. Att tänka på är att antioxidanter i naturlig form från till exempel grönsaker ger ett betydligt bättre skydd än antioxidanter i tablettform.

Något som även sägs var bra för cancer är rödbetor.

Integritetspolicy