SVULLEN MAGE- Behandling, Diagnos, Tips, Sjukdom – “Ballongmage”

Det finns många anledningar till att man har en svullen mage. Och vi vill därför uppmärksamma dig om att den metod som fungerar för en annan kanske inte fungerar just för dig! Dessa exempel brukar fungera för de flesta som har svullen mage.

  • Nej sötsaker är inte bra för svullen mage
  • Är du säker på att det inte är stress?
  • Äter du några mediciner?

Se över hur din kost ser ut, kanske behöver du förändra något i dina kostvanor.

Lär dig att hantera stress. För även om du inte känner dig speciellt stressad så kan magen reagera på den stress som du utsätts för.

Ta reda på vilka receptfria mediciner som kan lindra en svullen mage utifrån dina symptom. Eller är det så att din mage är en stressmage?

1. Undvik negativ stress

För att lyckas med detta så brukar det vara bra att motionera regelbundet. Det kan även hjälpa  att  man ägnar sig åt avslappningsövningar, yoga eller meditation.

2. Var noga med vad du stoppar i dig

För att vi ska orka en hel dag så måste man se till att äta en varierad kost. Men vissa matvaror ska man ska vara försiktig med om man lider av svullen mage. Dessa livsmedel skapar mycket gaser i magen: spannmål, socker, bönor, linser, paprika, lök, kål och broccoli.

Man ska även försöka att undvika fet och mycket kryddad mat. Ät även lagom med fibrer och om det går, så ska man undvika citrusfrukter, rökt mat, koffein, mjölkprodukter, kolsyrade drycker och alkohol. Försök även att äta dina måltider ungefär samma tider varje dag, även på helgerna.

Ät heller inte för stora portioner och ta tid på dig, tugga maten väl detta är det ultimata för din matsmältning. Undvik att bli förstoppad.

3. Använd receptfria mediciner

De mediciner som finns att köpa receptfritt på Apoteket minskar ytspänningen hos de gasbubblor som bildas i mage och tarm så att de brister. Och många hälsokostaffärer har även bra produkter som är vätskedrivande och som därmed minskar besvären, de gånger som en svullen mage kommer av att kroppen binder upp mer vatten än vanligt.

Man kan dessutom köpa mjölksyrebakterier  i hälsokostaffärer som hjälper till med matsmältningen och bibehåller magens naturliga bakterieflora. Men tänk på att vad som hjälper just dig, brukar vara väldigt individuellt, så det gäller att prova sig fram tills att man är nöjd och känner sig bekväm med sin nya livsstil.

4. Lider du utav svullen mage?

Då kanske du kan ha drabbats av sockersvamp. Den frodas nämligen i tarmen och växer i takt med ett ökat sockerintag. Candida albicans är det latinska namnet för en svampgrupp som finns naturligt i tarmfloran och för att kunna överleva så är den beroende av socker.

Men eftersom att vi stoppar i oss allt mer sötsaker så blir vi sjuka av den istället. Det är då viktigt att man minskar ner rejält på sockerintaget och slutar äta en massa skräpmat som inflammerar kroppen.

Eller så kanske du har IBS? Detta innebär att man har olika besvär som har att göra med mag- och tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen.

Man kan även lät få halsbränna när man har en svullen mage.

Integritetspolicy