Aloe Vera FAKTA – Brännskador, Mage, Psoriasis, Läkande (GUIDE)

Aloe Vera är en växt som tillhör afodillväxter. Arten har sitt ursprung från Arabiska halvön och Kanarieöarna. Numera så finns växten på många andra håll som t.ex. Västindien, Mexiko och Nordamerika, men bara endast i subtropiska klimat. Men Aloe Vera odlas hela världen över som krukväxt och då bl.a. i Sverige.

  • Aloe vera används på bland annat brännskador
  • Enligt studier så är det bra för magen
  • Har en lindrande effekt mot psoriasis

1. Den äkta varan

Den äkta Aloe Veran är en fleråring suckulent som saknat stam, eller bara har en kort sådan. Bladen på Aloe Veran sitter i rosett och de är ca. 16 st., 40-60 cm. långa och 6-7 cm. breda. De är upprättstående, grågröna till rödtonade och daggiga.

Aloe Veran förväxlas ofta med andra arter, men man känner igen den äkta varan på de fläckiga blad och vanligen orangea blommor. Vera kommer från latin och betyder äkta.

2. Läkande effekt

Det gele liknade köttet i Aloe Veran sägs ha en läkande effekt och det används bl.a. på brännskador. Men den ingår även ibland i hudkrämer och naturläkemedel, både för invärtes och utvärtes bruk.

3. Ett historiskt ursprung

Aloe Vera växten har ett historiskt ursprung och är känd sedan flera 1000 år tillbaka, Hippokrates, läkekonstens fader ansåg Aloe Vera vara en av de främsta medicinalväxtarena.

Den hör till den kinesiska örtmedicinens mest allmännverkande plantor, men återfinns även i alla andra kulturer.

I det gamla Egypten så var Aloe Vera högt uppskattad och det sägs att Kleopatra använde den för sin skönhets skull.

Även i Sverige så har Aloe Vera en liten historia, då den på 1930-talet användes på sjukhus för att behandla brännskador som uppkom i samband med röntgenstrålning.

4. Både invärtes och utvärtes

Det finns mängder utav Aloe Vera produkter i hälsokostbutikerna och de är framställd för såväl invärtes som för utvärtes bruk.

De flesta är hudvårdande som kosttillskott och oftast då i form av juice. En person som lider av eksem rekommenderas att både dricka juice och använda kräm.

5. 75 Hälsoverkande ämnen

I Aloe Verans gelé ingår alla vitaminer utom vitamin D, 20 av 22 aminsosyror och antiseptiska saponiner och antraquinoner. En rad enzymer står för de inflammationshämmande egenskaperna.

6. Aloe Verans magiska egenskaper

Enligt studier så visar det att Aloe Vera är bra för magen. Växten höjer PH-värdet i mage och tarm. Den har positiva effekter mot psoriasis och mot eksem.

9 Krämpor som Aloe Vera kurerar

– #1 Insektsbett, solsveda och lindriga brännskador. Aloe Vera dämpar svullnader och lindrar smärta och irritation.

– #2 Reumatism. Den sägs lindra smärtor i lederna, tack vare kombinationen av inflammationsdämpande och enzymneutraliserande ämnen.

– #3 Magkatarr, förstoppning och andra magproblem. Sägs ha en läkande effekt hos magsäcken och tolvfingertarmens slemhinnor. Och minskar produktionen av magsyra.

– #4 Psoriasis. Aloe Vera gör huden lenare och mjukare hos de med psoriasis.

– #5 Eksem. Kräm och salva med Aloe Vera kan läka eksem och göra huden mjuk och smidig.

– #6 Träningströtta muskler och leder. Ett liniment med Aloe Vera kan ge snabb lindring när det smörjs in i huden.

– #7 Torrt och skadat hår. Schampo och balsam med saft från Aloe Vera sägs reparera hår som är torrt och sprött.

– #8 Torra fötter och armbågar. Produkter som innehåller Aloe Vera kan vara bra för trötta och ömma fötter. De används då i fotbad eller appliceras direkt på huden. De hjälper även mot torra armbågar, knän och händer.

– #9 Torr hy eller akne. Fuktighetskräm med saft från Aloe Vera sägs göra huden smidig och mjuk.

Integritetspolicy