Arganolja FAKTA – Exklusiv Olja, Matlagning, Hud, Hår & Naglar (GUIDE)

Arganträdet växer enbart i sydvästra Marocko, på ett område som är ungefär 820 000 ha stort. Aragan träden kan bli upp till 10 m hög och de kan leva i upp till 200 år i ett kargt klimat. Trädets rötter sträcker sig hela 30 m. ner i jorden och trädet kan på detta sättet bibehålla den ekologiska balansen och minska öknens utbredning.

  • Benämnas som världens mest exklusiva olja
  • Välgörande effekter både för hud, hår och naglar
  • Väldigt välsmakande i matlagningen

Arganträdet är anpassat för ett torrt klimat och har väldigt djupa rötter för att kunna nå vattnet långt ner i marken. Trädet är hotat och växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöken.

Förr var det vanligt att man högg ner argan träden för att få ved, men år 1999 satte UNESCO upp trädet på världsarvslistan och det är nu hotat. Och tack vare det internationella intresset av arganolja, så finns det nu ett intresse att bevara träden.

1. Argan frukten

Frukten som växer på dessa träd har en fruktkärna som innehåller mellan 1-3 små nötter. Argan frukten mognar mellan jul-augusti, då de faller ner till marken. Ur dessa nötter så pressar man den unika arganoljan.

Då det går åt ungefär 100 kg frukt för att få ut 2-3 liter olja. Argan oljan brukar benämnas som världens mest exklusiva olja och oljan kallas av lokalbefolkningen för “det flytande guldet”.

Arganfrukterna samlas in när de trillat ner till marken och skalen slås då sönder med en sten. Innanför skalet så finns själva frukten som består av fruktkött och 3 kärnor.

Fruktköttet används som djurfoder och av själva argan fröna gör man oljan. Fröna  rostas då över eld och det är rostningen som ger oljan den nötiga smaken. Efter rostningen så mals fröna till olja.

En annan nötolja som är bra för mycket är mandelolja.

2. Använts sedan urminnes tider

Arganträdet har sedan urminnes tider nyttjats utav lokalbefolkningen i Marocko. Matoljan framställde man på traditionellt vis för hand, utav berberkvinnorna. Dessa människor har sedan länge känt till argan oljans välgörande effekter både för hud, hår och naglar. Och även dess hälsosamma effekter vid förtäring.

3. Förebyggande hälsoeffekter

Det finns egyptiska texter om läkemedel redan ifrån 1219 där arganoljan nämns. Oljan ansågs hälsosam och idag finns det studier som visar att den har hälsosamma effekter i förebyggande syfte mot hjärt- och kärlsjukdomar och att man får ett bättre kolesterolvärde.

Andra studier visar att  arganoljan hämmar tillväxt av tumörer, speciellt på prostatacancerceller. Oljan visar även på att den har en blodtryckssänkande effekt. Argan oljan är även en lätt olja som lämpar sig för insmörjning av huden.

Dessutom så förnyar den naturligt cellstrukturen i håret och återställer hårets lyster för att rätta till ett livlöst hår. Den passar utmärkt för de som har eksem, acne och hudallergier.

En annan olja som är bra för huden och för acne är tistelolja.

4. Även god i matlagning

Argan oljan är även väldigt välsmakande i matlagningen. Smaken är nötig med tydliga inslag utav valnötter. I matlagningen så används den ofta till t.ex. grillad fisk och kyckling och rostade grönsaker. Passar även bra i sallader och man kan i de flesta recept ersätta olivoljan.

Integritetspolicy