Hagtorn FAKTA – Tillskrivits Många Läkande Egenskaper

Hagtorn är en stor buske eller ett litet träd, med grenar som är torniga och som både har kortskott och långskott. Blommorna som växer på hagtornsbusken är tvåkönade och växer i en kvastlik klase och är vita till färgen.

Av blommorna bildas sedan hagtorn som är en röd stenfrukt. Hagtornsbuskar växer vilt i vissa dela utav Sverige, men odlas även som prydnadsväxt t.ex. som häck. Både bladen och frukten från busken är ätliga, men man odlar vanligtvis inte busken för smakens skull.

Hagtorn hör precis som rönn, äpplen och rosor till rosfamiljen.

1. Användning

Hagtorn användes förut som en häckväxt och den hårda veden använde man bl.a. till hammarskaft, trissor m.m. Och bladen utnyttjades till te, frukten till nödbröd och barken kunde användas till färgning. Numera så odlas flera olika arter, sorter och hybrider utav hagtorn som prydnadsträd i trädgårdar och i parker.

Hagtornsbären är sötsyrliga i smaken och har en mjölig konsistens. De är inte speciellt saftiga och man äter dem sällan naturella. Men de går alldeles utmärkt att använda till sylt, gelé och som brännvinsbrydda.

LISTA – Dom 38 Nyttigaste Bären & Frukterna du kan Hitta

2. Etymologi

Släktnamnet Crataegus kommer ifrån grekiskans kratos som betyder hård, vilket syftar på den hårda veden. Det svenska namnet hagtorn ska man inte förväxla med havtorn.

3. Hagtorn som läkeört

Hagtorn har tillskrivits många läkande egenskaper och är därför inte speciellt ovanliga inom naturmedicin och då bl.a. för hjärtat. Man varnar därför för att äta hagtorn i kombination tillsammans med hjärtmedicin, eftersom den lär förstärka medicinens verkan vilket kan vara skadligt.

Både högt och lågt blodtryck kommer i balans med hagtorn och den stärker både hjärtat och blodkärlen.

Ett annat och nyttigt bär är Åkerbär.

Integritetspolicy