Slånbär

Slånbär

Slånbär – en näringsbomb

Slånbärsbusken är en gammal svensk kulturväxt och fornfynd visar att de användes redan för 5000 år sedan. Slånbärsbusken tillhör familjen rosväxter och i Sverige växer den vilt på ängar och i skogsbryn i Götaland och Svealand. Busken växer också på andra ställen i Europa, Främre Asien och i Nordafrika. Busken blir mellan 1-4 meter hög och grenarna har vassa tornar, precis som rosor. Den får små vita blommor i maj och på hösten kommer de blåsvarta slånbären. De påminner mycket i färgen om blåbär, men de är betydligt större och har en bitter smak. Bären innehåller garvsyra vilket ger dem den bittra kärva smaken. Dock försvinner denna bittra smak när temperaturen sjunker till under noll, eftersom garvsyran då omvandlas. Det går alldeles utmärkt att plocka slånbären och ta bort garvsyran genom att lägga dem i frysen under 1-2 dygn.

Några anndra bär som växer på ängar och skogsbryn är smultron och åkerbär.

Superbäret

Slånbär har kallats vårt nya superbär av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), detta på grund av dess rika näringsinnehåll, i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. I en studie gjord av SLU visar att slånbär, tillsammans med nypon och aronia, innehåller den största mängden antioxidanter samt viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Slånbär innehåller faktiskt 40 gånger högre halter antioxidanter än vindruvan.

Slånbärssaft

Förr använde man framförallt slånbären till att göra saft och man inväntade den första ordentliga frostnatten innan man skördade dem. Saft på slånbär är utsökt gott och säljs än i dag av lokala safttillverkare runt om i landet och i en del hälsokostbutiker, men saften är även enkel att göra själv. Så plocka slånbär till hösten och gör din egna nyttiga dryck. Bären används även som smaksättare i alkoholhaltiga drycker, såsom likör. Bären kan även ätas torkade eller smörstekta med socker.

Läs mer om torkade bär

Slånbär återuppbygger kroppen

Slånbärssaft rekommenderas både till vuxna och barn, speciellt i återhämtningsfasen efter till exempel en sjukdomsperiod eller en hård träningsperiod. Slånbären hjälper kroppen att återbygga sin styrka och kraft. Saften kan även verka stärkande för hälsan under den mörka vintern.

Integritetspolicy