Havtorn FAKTA – Taggiga C-Vitamin Hälsobusken “Flitig i Naturmediciner”

Havtorn är en lövfallande bärbuske och mindre träd som trivs bra i Asiens och i norra Europas lite kargare kusttrakter. Havtornsbusken har gul-orangea syrliga och saftiga bär. Havtorns busken har torniga grenar, långsmala blad och som sagt var stora gula till orangea, saftrika frukter.

  • Havtorn är svårplockade bär, då busken är väldigt taggig
  • Används flitigt i olika naturmediciner
  • Bäret ingår även i läkande hudpreparat

Havtorn är sedan länge känd i Tibet redan tillbaka till 700-talet använde man sig av dessa bär. I naturen så växer havtorn vilt runtom i Sveriges kustband. Växten är väldigt tålig för både torka, sol, kyla och den trivs på extrema platser.

Spridningen av havtorn sträcker sig ända från norra Bohuslän, ner till södra Skåne och hela väger upp till Norrbotten. Utanför Sveriges gränser så går havtorn att finna öster ut bl.a. i Finland och i Ryssland.

1. Smaken och användningen

Havtorn har en mycket stark smak som påminner om sötad passionsfrukt. I matlagning så används bären till mos, sylt, saft, marmelad, gelé, likör, som smaksättare i sås, drycker och desserter. Havtorn används även flitigt i olika naturmediciner, då dess kärnolja anses ha läkande egenskaper. Även de proteinrika havtornsbladen kan tas tillvara på och de används dels som djurfoder och ibland till te.

2. Var växer havtorn?

Busken trivs där det finns näringsfattig jord och odlas ibland för att binda marken vid kusttrakterna så den inte sprids för vind och vatten. busken har ganska kraftiga törnar och därav namnet havtorn. Det botaniska namnet är Hippophae Rhamnoides och det lär den ha fått av att de gamla grekerna använde växten till sina kapplöpningshästars diet (för Hippohae betyder ungefär “skinande häst”).

3. Förväxla inte havtorn med hagtorn

Förväxla inte namnet havtorn med hagtorn, för det är en helt annan växt. Hagtorn har röda bär, men som visserligen inte är giftiga, men de har inget alls gemensamt med havtornen i smaken.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

4. Krävs både han och honplantor för att få bär

Havtornsbär motsvarar ungefär C-vitamininnehållet i 1 hel vannlig apelsin. Havtornsplantorna är uppdelade i honor och hanbuskar. För honplantorna är beroende av att bli pollinerade utav hanblommorna, då det är honplantan som efter pollineringen producerar bären.

Men det kan i sällsynta fall även förekommer att även hanbuskarna producerar bär, men då  i små mängder. Eftersom att pollineringen sker genom vinden, så är det viktigt att det finns en mix utav hanplantor och honplantor för att det ska bli några bär.

Blommorna på havtornsbusken sitter i bladvecken, oskaftade och väldigt småa. Hanblommorna har 2 stora hylleflikar och 4 ståndare, medan honblommorna har små hylleflikar och 1 stift. Frukten är en bärliknande skenfrukt som är bildad utav den uppsvällda, köttiga blomaxeln, skenfrukten mognar under sensommaren och är som fullt mogen orange till färgen. Men havtorn är svårplockade bär, då busken är väldigt taggig.

5. Olika Hälsoeffekter

Havtorn höjer kroppens immunförsvar och har traditionellt använts mot hjärt- och kärlsjukdomar, urinvägs problem och slemhinnsproblem och hudåkommor.

LÄS – Bästa Kosttillskott & Vitaminer för en Frisk Hud (LISTA)

6. Dess fantastiska innehåll

Havtorn innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K och P med högt flavonoid innehåll. De innehåller även B12 och omega 3, 6, 7 och 9. De är även rika på mineraler och olika fettsyror.

7. Olika sätt att använda havtorn på

Bären kan används till saft, juice, sylt, marmelad, te och som olika smaksättare. Oljan används även som kosttillskott i kapslar och bäret ingår även i läkande hudpreparat.

Nyttiga bär är inte bara gott

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy