Äpplen FAKTA – Ett äpple om dagen…(Vilken Hälsobomb)

Äpple är en av de nyttigaste frukterna som finns i fruktdisken. Fast än den inte tillhör de mer exotiska frukterna, så innehåller även den vitaminer, mineraler och rikligt med antioxidanter.

  • Ett utmärkt och populärt mellanmål
  • Ett äpple om dagen om du vill bevara minnet
  • Bra för personer med astma

Äpplen har flera olika hälsofördelar och forskning visar att frukten kan skydda minnet och förebygga demens och till och med minska risken för att du ska drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Juice gjord på äpple kan dessutom vara bra för personer med astma och skyddar mot magkatarr och magsår. Så kanske stämmer det gamla talesättet “Ett äpple om dagen håller doktorn borta” (eller “An apple a day, keeps the doctor away”) bättre än vi tror.

1. Ett utmärkt mellanmål

Äpplen är särskilt rika på antioxidanter och man tror att det är dessa som gör frukten så nyttig. Och precis som de flesta andra frukter så innehåller äpplen lite kalorier.

100 g äpple ger endast 50 kalorier, jämför detta med 100 g choklad som innehåller 555 kalorier, så kanske du väljer äpple till mellanmål istället för en chokladkaka.

Det låga kaloriinnehållet beror på att frukten innehåller mycket vatten, ungefär 85 %, och väldigt lite fett.

En annan liknande frukt är Päron

2. Äpple innehåller nyttiga fibrer

Äpplen innehåller även nyttiga fibrer som kan hjälpa matsmältningen. Hälften av fibrerna i äpplet är pektin, och resten består mest av cellulosa. Dessa två ämnen ger näring till de goda bakterierna som behövs för att din mage ska fungera bra.

Studier i USA har även visat att denna typ av lösliga fibrer stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation i samband med sjukdomar relaterade till fetma.

En annan ovanlig frukt som innehåller mycket fibrer är Durian.

3. Nyttigheterna sitter i skalet

Om du äter äpplet oskalat så får du i dig störst mängd av de nyttiga ämnena som frukten innehåller, eftersom det mesta sitter i skalet. Så köp gärna ekologiskt odlade äpplen som inte är besprutade med bekämpningsmedel.

En annan frukt som du helst ska köpa ekologisk och obesprutad är bananer.

4. Äpple bevarar minnet

En studie gjord vid Cornell University visade att äldre möss som fick en daglig dos av äpplejuice, motsvarande tre till fyra äpplen per dag för en människa, bevarade sitt minne bättre och hade mindre synliga skador i hjärnan.

Detta indikerar att om man, tillsammans med en bra kost för hjärnan, äter äpplen och dricker äppeljuice kan minska risken för neurodegenerativa störningar. Forskarna tror att det är ämnet quercetin i äpplena som ger denna skyddande effekt.

5. Äpplejuice skyddar mot hjärtsjukdomar

Flera olika studier visar att äpplen och äppeljuice kan minska risken för hjärtsjukdom. I en studie gjord i USA fick 25 personer äta två äpplen om dagen eller dricka en motsvarande mängd av äppeljuice. Resultatet visade att frukten skyddar mot dåligt kolesterol och ännu mer effektivt i form av juice.

6. Äpple mot bröstcancer

En annan studie från USA visar att äpple har en effekt mot bröstcancer. Studien gjordes på möss som fick äpplen motsvarande 1, 3 respektive 6 äpplen hos en vuxen människa. Äpplena minskade tumörförekomst av bröstcancer med 17 %, 39 % respektive 44 %.

Integritetspolicy