Jujuba FAKTA – Kinesisk & Koreansk Medicin mot Svaghet, Stress, Trötthet

Jujuba är en liten buske/träd som blir upp till 10 m hög. Jujube är vanlig i Kina, där den äts precis som andra frukter och bär. Om jujuba är en frukt eller bär och om Ziziphus zizyphus är en buske eller ett träd är inte helt självklart. Många kallar den för träd medan andra säger att det är en buske. Den tillhör familjen Rhamnaceae som både innehåller träd och buskar.

  • Smaken hos de mogna bären är söta
  • Kinesisk och koreansk medicin mot svaghet, stress, trötthet
  • Kan vara lindrande vid t.ex. halsont

Jujuba kan bli upp till 10 m hög, men trimmas oftast på en lägre höjd. Bladen är sällan mer än 2 – 3 cm långa och någon centimeter i bredd men kan bli större. Blommorna är väldigt små och är sällan större än 1/2 cm i diameter.

1. Vackra röda bär

Jujuba bären är runt 1,5 – 3 cm långa och omogna så är de gröna, sura och smaken liknar då syrliga gröna äpplen. När de mognar får de en kraftigt röd färg som kan gå över till svart om de skördas senare.

Smaken hos de mogna bären är söta. Jujuba bär säljs både färska och torkade, både som svarta och som röda. Jujuba kallas ibland för kinesiska dadlar, för de liknar en liten dadel. Frukten äts oftast i torkad form som godis, men används även i te blandningar.

En frukt som även den är god i torkad form är plommon.

2. Jujubas ursprung

Ursprungen till jujuba är lite osäkert, men den odlas idag i Asien och speciellt i Kina. Men jujuba kan även hittas i Mellanöstern. En teori är att jujuba följt med människovandringarna som började i Afrika och som sedan gick österut genom Mellanöstern och Indien för att sedan slutligen nå Kina.

Litchi är en annan frukt från Kina.

3. Hälsoeffekter av Jujuba

Jujuba frukten används inom traditionell kinesisk och koreansk medicin. Och används då mot svaghet, stress, trötthet, kroniska leversjukdomar, nervositet och oro. Den kombineras ofta tillsammans med andra örter som förstärker dess verkan.

Frukten innehåller mucilago som är ett växtslem och kan därför vara lindrande vid t.ex. halsont och problem med magen.

4. Några risker med jujuba

Några risker med Jujuba är inte kända, även om de ibland kan orsaka att man får gaser i magen. Jujuba frukten har sedan länge varit en del av människans kost och är ett vanligt livsmedel idag.

5. Näringsämnen i jujuba

Jujuba innehåller bl.a.: A-vitamin, karotener, B2-vitamin, C-vitamin, kalcium, fosfor, järn, komplexa sockerföreningar, saponiner, flavonoider, aminosyror och fettsyror.

En frukt som däremot luktar väldigt illa är durian, läs mer om denna frukt.

Integritetspolicy