Svarta Vinbär FAKTA – A & C-Vitamin Rik – (Populär Krydda Vodkan med)

Svarta vinbär är ett nyttigt bär som är väldigt rikt på C-vitamin. Det är även en utav de vanligaste trädgårdsbuskarna i Sverige och är riktigt god att använda till lite olika saker. Häng med i den här artikeln så får du lära dig mer om detta superbär.

 • Bärbuskens blad har en urindrivande effekt
 • Är väldigt rik på A & C Vitamin
 • Populärt att krydda vodkan med vinbär

1. Rik på C-vitamin

C-vitamin är viktigt för tillväxten och reparationen av kroppen, de ger immunförsvaret lite extra kraft, men eftersom att C-vitamin är vattenlösligt på kan kroppen inte lagra det.

Kroppen behöver få i sig C-vitamin varje dag, men många av oss människor är dåliga på att få i oss det. Svarta vinbär innehåller mer  C-vitamin än apelsiner därför ska man passa på att äta dessa bär under dess bärsäsong.

2. Dess ursprung

Svarta vinbär tillhör släktet ripsar och familjen ripsväxter. Bären är svarta och är till smaken söta och lätt syrliga och de mognar någon gång i juli. Bärbusken kan odlas i hela Sverige. Bärbusken är medelstor med stora med 3-5 flikiga blad som nästan är kala och den har en aromatisk doft.

Blommorna är grönaktiga och hänger i klasar, de blommar i regel mellan maj-juni. Bärbusken bli runt 1-2 m. hög. Svarta vinbär är som de låter svarta till färgen, men det finns även de som har en grönaktig färg, men dessa är väldigt sällsynta.

Arten växer vilt  i lundar, strandsnår och fuktiga skogar runt om i Europa och i sentrala delar av Asien. I Sverige så finns det vilda buskar över hela landet och särskilt vanligt är de i Stockholms skärgård, där de brukar kallas för tistron.

3. Några tips på vad man kan använda bären till

 • Man kan t.ex. göra gelé, saft och sylt på bären.
 • Smaksätta vodka, likör, snaps och brännvin.
 • Av vinbärsbladen kan användas vid inläggningar eller göra te på dem.

ARTIKEL: – 7 Hälsosamma Bär att äta till Frukost varje morgon

4. Hälsoeffekter

 • Bärbuskens blad har en urindrivande effekt.
 • Den råa bärjuicen är även den urindrivande.
 • Eftersom att svarta vinbär är rik på antocyanider som verkar skyddande för ögonen, hjärnan och hjärt- och kärlsjukdomar, så skyddar även bären mot detta.
 • Både bären och bladen har förr används mot gikt, p.g.a. dess urindrivande effekt.
 • Svarta vinbär användes ursprungligen som en medicinalväxt, emot skörbjugg, hals- och magåkommor.

Svarta vinbärs nyttiga innehåll

Bären är väldigt rika på A och C-vitamin och innehåller mycket antioxidanter s.k. antocyanider och karotener. Bären innehåller även kalium.

Fler andra exempel på hälsosamma bär är:

Blåbär

Tranbär

Jordgubbar

Gojibär

6. Vodka med svarta vinbär

Att krydda sin vodka med svarta vinbär är väldigt populärt. När man kryddar den med bären så får vodkan en gulgrön och lite lila färg med en liten söt smak. Smaken känns lite syrlig och sammandragande i munnen. Nuförtiden säljer även systembolaget vodka med smak av svarta vinbär.

Nyttiga bär är inte bara gott

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy