Krusbär var förr det mest odlade bärslaget i Sverige, men intresset för krusbär avtog i början utav 1900-talet, då buskarna angrepps av krusbärsmjöldagg. Krusbärsmjöldagg är en tuff sjukdom som kan ta död på buskarna på bara några år, eller i alla fall minska skörden till en bråkdel av vad friska buskar ger och de förstör kvalitén helt på de få bären som kommer på de angripna krusbärsbuskarna.
- Krusbäret är urindrivande enligt folkmedicin.
- Krusbäret är ett populärt val att göra sylt av
- Krusbäret främjar matsmältningen
1. Ett C-Vitaminrikt Bär
Krusbär innehåller mineralsalter, antioxidanter, järn, organiska syror, sockerarter, vitamin A , B, C. Krusbär har ett väldigt högt innehåll av en särskild nyttig antioxidant som kallas för quercitin.
Flera C-Vitamin Rika Källor:
2. Krusbärets ursprung
Krusbäret är släkt med vinbäret, men bären är dock större och till färgen antingen röda, gula eller gröna vid mognad. Bäret är i idag ett mer eller mindre bortglömt bärslag, speciellt för färskkonsumtion.
I andra länder inom EU speciellt i England, men även i Tyskland så är det vanligt att hitta krusbär som dessertbär i livsmedelskedjornas fruktdiskar, då speciellt den röda sorten.
Krusbär växer vilt framför allt i de södra delarna utav Skandinavien, men kan även odlas längre norrut. Bären mognar i mitten utav juli och finns bara under några veckor. Det finns otaliga varianter utav krusbär i odling, i olika färger och former.
LÄS MER – Alla dom Nyttigaste Bären (LISTAN)
3. Utseende
Krusbärsbladen utvecklas många gånger redan i april och de är 3-5-flikiga, lite naggade, mjukhåriga med en glänsande ovansida. Blommorna kommer någon månad senare i blomställningar i 1-3 blommor.
Blommans botten är klockformig och har rödaktiga foderblad och mindre vitgula kronblad på klockans kant.
Blommorna är femtaliga med 5 ståndare och blomningen brukar inträffa i maj-juni. Bären brukar först mogna i juli. Det finns en hel del olika krusbärssorter vilket gör att bären kan ha olika storlek, form och färg. De kan t.ex. vara gröna, gröngula eller röda.
En del krusbär är håriga, medans andra är blanka och kala. Bären innehåller sockerarter och citron-, vin- och äppelsyra.
4. Olika sätt att använda krusbär på
- Saft, sylt, kompott, kräm och även som bärvin.
5. Krusbärets hälsoeffekter
Krusbär verkar aptitstegrande, de främjar matsmältningen och verkar laxerande och är även urindrivande enligt folkmedicin.
Nyttiga bär är inte bara gott
Torkade bär är populärare än någonsin
Frysta bär ger även de massor av vitaminer