Nypon FAKTA – En C-Vitaminbomb för din Hälsa & Leder (WOW)

Nypon är en skenfrukt och tillhör Rosa-arterna och hittas på blomrika rosenbuskar över hela landet. Den vanligaste nyponrosen i Sverige är Stenrosen (Rosa canina)som kan bli upp till fyra meter hög och får vita eller ljusrosa blommor i juni och juli. Nyponen är ovala och är oftast röda eller orangea, men det finns även mörklila och svarta nypon.

  • En riktigt smaskig C-Vitamin Bomb
  • Dina leder älska nypon
  • Nypon är också bra mot urinvägsinfektioner

Alla sorter av nypon går att äta och många har mycket höga halter av C-vitamin. En kopp nypon innehåller till exempel lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner och ett enda nypon ger oss hela vårt dagsbehov av C-vitamin.

De innehåller även karoten och är på så sätt en källa till A-vitamin. Nyponen sitter kvar även under vintern, de svartnar men man kan fortfarande använda dem. Kolhydrathalten är ungefär 8 % och nypon anses tillhöra de 14 viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.

1. Nypon som medicin

Nypon ses av många som ett naturmedel som botar ledvärk, detta på grund av att de innehåller flera ämnen som verkar antiinflammatoriskt och lindrar på så sätt ledvärk, såsom artros och reumatoid artrit. Det funkar till och med så pass bra att läkemedelsverket nu vill klassa nypon som läkemedel istället för naturmedel.

Denna antiinflammatoriska och smärtlindrande effekt upptäcktes av en bonde i Danmark och har idag studerats i flera kliniska studier och effekten är bekräftad. Nypon är dessutom helt fritt från biverkningar, vilket de flesta traditionella antiinflammatoriska läkemedel inte är.

Precis som tranbär och lingon, är nypon också bra mot urinvägsinfektioner. Och med hjälp av det höga innehållet av fytokemikalier, så stärker den även immunförsvaret och hjälper att bibehålla cellerna unga. Nypon kan också vara särskilt nyttigt för kvinnor som planerar att bli gravida, eftersom det innehåller mycket folsyra.

2. Cancerhämmande

Studier i Sverige har visat att nypon även kan hämma delningen av bröst- och tjocktarmscancerceller. Det visade sig att ju starkare koncentrat av nypon desto större hämning av cancerceller. I början trodde man att det var C-vitaminet i nypon som gav effekt men så var det inte.

Troligen är det kombinationen av flera goda ämnena i frukten som ger den positiva egenskapen. Nypon innehåller till exempel många viktiga antioxidanter som även visat sig ha effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.

ARTIKEL – 6 Livsmedel som Orsakar Inflammation (Passa dig!)

3. Så används nypon

Nypon som är riktigt mogna går bra att ätas råa, men de är inte särskilt goda. De innehåller håriga frön som plockas bort innan de äts. Färska frukter kan användas till sylt, gelé och marmelad. Torkade kan de användas till örtte och nyponsoppa.

ARTIKEL – 8 Bra Livsmedel för dina Leder (Ät redan idag!)

Man kan även koka Chutney på dem. Nyponpulver, torkade nyponskal eller nyponskalsmjöl går att köpa färdigt i de flesta hälsokostbutiker. Blanda nyponpulvret i fil eller yoghurt, eller drick nyponsoppa eller nyponte, så hjälper det att hålla förkylningen borta!

Integritetspolicy