Hallon FAKTA – Vildväxande Hälsobär “Bra för Fettförbränningen”

Hallon växer på en 2- årig halvbuske som kan bli två meter hög. Först det andra året förgrenar de sig med blombärande skott som sedan får bär, därefter vissnar de. Bäret består egentligen av små stenfrukter. Buskens blommor är små och vita med gråludna foderblad och de är ofta dolda under bladverket.

  • Hallon bären är antiinflammatoriska
  • Innehåller ämnen bra mot skadliga bakterier
  • Innehåller hallonketoner som anses bra för fettförbränningen

Hallonbusken växer vilt men har även odlats i Sverige sedan renässansen. I det vilda trivs de framför allt på torra platser såsom skogsberg, klippavsatser, stenrös och snårfyllda backar och du finner dem över hela norden.

Växten blommar i juni till juli och bären mognar i juli till augusti och lossnar då lätt från sitt fäste. Röda hallon är den absolut vanligaste sorten men de finns även gula hallon och i USA odlas även svarta hallon. Idag är de hallon vi odlar hemma i trädgården korsningar mellan olika underarter av hallon och de är ofta större och saftigare än de som växer vilt.

1. Ett nyttigt bär med många hälsofördelar

Hallon innehåller många nyttigheter som kan förbättra vår hälsa. Bären är antiinflammatoriska på grund av innehållet av antocyainer och detta kan skydda mot till exempel ledvärk. Hallon kan även verka förebyggande mot cancer, speciellt matstrupscancer.

Detta på grund av att hallon innehåller mycket elaginsyra, något som finns i mycket få andra livsmedel. Detta ämne har visat sig i studier både kunna fungera förebyggande mot cancer och även minska tillväxten av cancerceller.

WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

Hallon har flera hälsofördelar. De är till exempel väldigt fiberrika och hjälper därför till att reglera kolesterolhalten. Bären innehåller även C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Hallon är dessutom slemlösande, avgiftande och kan lindra menstruationssmärtor.

Polyfenoler finner du även i hallon och detta ämne är bra mot skadliga bakterier, virus och olika slags svamp. Hallon innehåller även hallonketon som anses bra för fettförbränningen. Forskning visar dock på att antioxidanterna i bären kan förstöras när man gör sylt på dem.

2. Hallon på olika sätt

Du får alltså flera hälsofördelar om du äter hallon som de är. Bladen från hallonbusken kan dock också vara till nytta. Du kan torka dessa och göra eget te, detta te anses fungera bra mot illamående under graviditet, missfall och förlossningsvärk.

ARTIKEL – 14 Bästa Inflammatoriska Livsmedel (LISTADE)

ARTIKEL – Alla dom 40 Populäraste Dieterna (Superlista)

Hallon är kanske godas att ätas färska men de kan även frysas in och samtidigt bibehålla alla goda hälsoeffekter. Frysta hallon kan fungera som ett substitut till godis. Det är naturligtvis också gott att göra sylt, kräm, saft på hallon och de är perfekta för att använd i bakverk och desserter. Ett annat tips är att mixa hallon, iskuber och lite citronsaft till en svalkande och uppfriskande slush.

Integritetspolicy