Snabbguide – Atkinsmetoden (Kropp i Ketos)

Atkinsdieten är en viktminskningsmetod och lanserades av läkaren Dr. Atkins under 1970-talet. Atkinsdieten är en väldigt populär metod och den går ut på att man ska försöka undvika kolhydrater och under den 1:a perioden ska man bara äta 20 gram/dag. Efter den perioden ökar man portionerna med 2 gram/vecka.

Fet mat är det tillåtet att äta, men bröd, ris, pasta och potatis bör man försöka undvika. Detta eftersom att de har ett högt GI (glykemiskt index) värde och innehåller mycket “tomma kalorier”. Du ska undvika att äta transfetter snarare än mättat fett.

Dr. Robert Atkins kom fram till att om man minskar sitt kolhydratintag så får inte hjärnan och nervsystemet tillräckligt med energi och kroppen blir då tvungen att  bryta ner fettet för att få energi.  Samtidigt som detta sker i kroppen bildas Ketonkroppar i kroppen (de bildas vid svält) och dämpar aptiten.

Atkinsmetoden är precis som flera andra bantningsmetoder, inriktade på att du ska ändra din livsstil. Robert Atkins menade på att det fanns 2 huvudsakliga fel oss västerlänningars sätt att äta. Dels att vi äter alldeles för mycket raffinerade kolhydrater så som socker, mjöl och sirap + att vi är rädda för att äta mättat fett.

Atkins-metoden innebär i det stora hela att du istället ska tänka på att undvika att äta transfetter, snarare än mättat fett. Kosten är inom Atkinsmetoden det viktigaste, men i kostplaner lägger man också vikt vid näringstillskott och daglig motion.

Vad är det då man ska äta?

Ja för att inte få i sig kolhydrater så rekommenderar man att äta: kött, fisk, ägg, tofu, ost, nötter, oljor, smör och grönsaker.

Det du bör undvika

Det födoämnen som man helt enkelt bör försöka undvika så är de som innehåller kolhydrater. och det är livsmedelprodukter så som vitt bröd, pasta, mjölk, socker och potatis.

Fullkornsprodukter innehåller oftast kolhydrater och då rekommenderar man att äta dessa i mindre mängd. Atkinsmetoden har fyra faser: Induktionsfas, viktminskningsfas, mellanfas och underhållsfasen.

Atkinsdietens 4 faser

Under Atkinsdieten  finns det fyra olika faser som man ska ta sig igenom.

De olika faserna i Atkinsmetoden

Den 1:a fasen är Induktionsfasen och den ska du följa de första 2 v.  Här handlar Atkinsmetoden mest om att försätta kroppen i ketos. Under den här perioden kan det hända att du luktar lite illa (ammoniak) men det är bara bra för då vet du att kroppen är i ketos.

Det är under denna period tillåtet att äta kött, fisk, hårdost och skaldjur. Du bör inte dricka alkohol under denna fasen. Här skall kolhydratintaget begränsas till ca 20-30 gram/dag. Minska även på kaffet eller drick koffeinfritt.

Multivitamintabletter brukar rekommenderas så att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Atkins rekommenderar även motion i denna fas som varar i ca 2 v. eller tills du har tappat ungefär 10% av din övervikt.

Induktionsfasen är till för att kroppen ska hinna ställa om sig från kolhydratförbrännande till fettförbrännande metabolism. Efter den kommer Viktminskningsfasen och här är det inte lika strikt med att äta under 20 gram. Här ska du själv hitta din egna nivå på kolhydratintag och se vilka matprodukter det är som gör dig hungrig.

Under viktminskningsfasen kommer du att börja gå ner i vikt. Öka kolhyratintaget med 2-3 gram per vecka. I Mellanfasen ska du  fortsätta med att leta efter ditt personliga kolhydratintag utan att gå upp i vikt.

Du ska nu öka med 2gram/vecka. Här behöver inte kroppen vara i ketos längre, för här gäller det att hitta din balans för kolhydratintag. Öka intaget av kolhydrater med ungefär 10 gram/vecka och försök att hitta var gränsen går innan du börjar gå upp i vikt igen. På så vis kommer du underfund med hur mycket kolhydrater du kan äta.

När du hittat rätt mängd kommer du att komma in i Underhållningsfasen där du ska försöka  “hålla på” kolhydraterna resten av ditt liv och du kommer då inte att gå upp i vikt. Det är i denna fas förhoppningsvis du kommer befinna dig i i resten av livet om du vill behålla din nya vikt förstås. Du skall fortsätta att äta enligt de vanor du skaffat dig i de tidigare faserna.

Skulle du mot förmodan börja gå upp i vikt igen så är det bara att ta nya tag igen med inledningsfasen. Bara att börja om helt enkelt!

Detta är det tillåtet att äta enligt Atkins-dieten:

 • Kött
 • kyckling
 • Fisk
 • Grönsaker
 • Ägg
 • Mjölkprodukter

Detta är det inte tillåtet att äta enligt Atkinsdieten:

 • Potatis
 • Bröd
 • Ris
 • Pasta
 • Frukt
Integritetspolicy