Snabbguide – Medelhavsdieten (Mängder av  Omega-3 Fetter)

Medelhavsdieten utvecklades under 1950-talet och bygger på den traditionella mathållningen från delar av Medelhavet. Forskare har bevisat dietens effekt på hälsa och livslängd.

Medelhavsmaten

Den traditionella kosthållningen runt Medelhavet baseras, på lokala råvaror. Och i många delar så består kosten av fisk, olivolja, frukt, grönsaker, baljväxter och nötter. Till kosten så dricks vanligtvis vin och då främst rödvin.

Markerna runt Medelhavet är ofta karga, vilket inte underlättat för befolkningen att föda upp boskap. Så det röda köttet och mjölkprodukterna har därför varit en sparsam del utav dieten. Getosten är en populär ingrediens precis som yoghurten som innehåller en nyttiga bakteriekultur. 

Matens egenskaper

Många studier har visat att den diet som naturligt hållits runt Medelhavet är nyttig och hälsosam. Kosten innehåller stora mängder av  Omega-3 fetter, lagom med fibrer, E- vitamin och C-vitaminer i mängder och då inte minst antioxidanter, kroppens eget skydd mot omgivningens faror.

Medelhavskosten innehåller bara låga halter utav de farliga omättade fetterna och en liten del av kolhydrater. Så en tydlig effekt på kroppen är att den farliga delen av kolesterolet sänks i blodet.

Medelhavsdieten är enkel

Medelhavsdieten bygger helt enkelt på att man äter livsmedel som är vanligt förekommande runt Medelhavet. Det handlar då om nyttiga livsmedel så som olivolja, frukt, grönsaker, fisk, nötter, fullkorn och att man äter mindre av onyttiga fetter och rött kött.

Medelhavsdieten påminner om den diet som American Heart Association’s rekommenderar och det finns forskning som pekar på att Medelhavsdieten minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Välkänt

Det är redan välkänt att frukt, grönsaker, fisk och fullkorn är nyttigt för hjärtat medans t.ex. livsmedel som innehåller mättade fetter är dåliga. Runt Medelhavet så är det vanligt att man äter på det sättet och tillsammans med en del andra kostvanor som är grunden i Medelhavsdieten.

De viktigaste delarna i Medelhavsdieten…

  • Att äta ordentligt med frukt och grönsaker.
  • Att äta hälsosamt fett som t.ex. olivolja och rapsolja.
  • Äta mycket fisk.
  • Blanda in nötter i din kost.
  • Dricka lite rödvin.
  • Äta lite rött kött.

Rödvin i Medelhavsdieten

I Medelhavsdieten så ligger det även till grund att det ska vara acceptabelt att dricka lite rödvin varje dag. Men det handlar då inte om att dricka några stora mängder, utan kanske 1 glas/dag.  En orsak till att små mängder rödvin sägs vara bra för hjärtat, beror dels på en aspirinliknande effekt där blodet blir mer lättflytande. Detta kan minska risken för blodproppar.

Integritetspolicy