Harsyra – “Skogens Barometer”

Harsyra brukar ibland kallas för skogens barometer, eftersom att harsyrans blad fälls ihop när regn faller till marken. Harsyra trivs i skugga och kan därför påträffas djupt inne i granskogens mörker.

Växten har en karakteristisk, syrlig smak som både används inom folkmedicinen och i det vanliga hushållet. Av harsyra kan man t.ex. bereda en uppfriskande lemonad och som även är en dryck som är välgörande vid febersjukdomar.

Växten

Harsyra är en flerårig växt/ört med en krypande jordstam. Den bildar många gånger stora mattor, där den trivs och den är lätt att känna igen på sina klöverliknande blad och sina vackra blommor.

Bladskaften har ofta en rödaktiga färg och de klöverliknande gröna bladen viker ihop sig när det regnar eller när det blir kväll. Harsyrans blommor blommar i maj-juni med vita blommor som sitter ensamma på ett skaft från jordstammen.

Kronbladen är väldigt tunna och har vita med röda ådror, men det finns även sällsynt förekommer med rosa eller violetta blommor. Fröna är längsribbade och försedda med ett yttre elastiskt skikt som spricker upp explosionsartat slungar iväg fröet ut ur kapseln.

Utbredning av harsyra

Harsyra är vanlig i hela Sverige, förutom längst upp i norr och i fjälltrakterna. Den är vanlig på alla typer utav skogsmarker.

Användning

Hela växten innehåller oxalsyra och genom kokning och kristallisering gjorde man förr harsyresalt, som användes som kylande medel.

Bladen används som citrusliknande komplement i t.ex. sallad eller som en smakförstärkare till såser. Harsyra passar bra ihop med russin och äpple och kan med fördel ingå som citrusliknande bas i t.ex. efterrätter. Men de kan även blandas med vatten till en måltidsdryck.

Blommorna kan användas precis på samma sätt som bladen och man dessutom utgöra en vacker dekoration i sallad. Harsyran är en utmärkt smakförbättrare i rotbaserad  s.k. överlevnadsmat som ofta kan bli besk.

En annan syrlig växt är ängssyra.

De som bör undvika harsyra

Eftersom harsyra innehåller oxalsyra så bör man inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika den.

Hälsoeffekter

Inom folkmedicinen så har harsyran använts som ett blodrenande medel, mot skörbjugg, gulsot och njursjukdomar. Den är även febersänkande, urindrivande och förebygger och botar skörbjugg.

Annan användning

Tidigare så användes bladen till framställning av oxalsyra som bl.a. ingick i ett pulver som användes för att ta bort besvärliga rost- och bläckfläckar på tyg. Numera så framställs oxalsyra fabriksmässigt på syntetisk väg.

Innehållsämnen

Oxalsyra, kaliumvateoxalat, C-vitamin och  slemämnen.

Andra nyttiga växter är bl.a. bipollen, ginseng och linfrön.

Eftersom harsyra innehåller oxalsyra så bör man inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika den.

Integritetspolicy