Black Salt – Bra mot Gasbildning, Halsbränna & Högt Blodtryck

Back salt även känt som Kala Namak eller Sanchal på hindi. Detta salt är en speciellt typ av indiskt vulkan salt. Men det är faktiskt snarare röd grått än svart och det har en mycket distinkt svavelhaltiga mineral smak, ungefär som hårdkoka äggulor.

  • Bra mot högt blodtryck
  • Saltet bryts ur vulkaniska områden i Pakistan och Indien.
  • Bra mot gasbildning och halsbränna

Ett annat nyttigt salt är himalayasaltet.

1. Användning

Black Salt används i det indiska köket som en krydda och det ger en väldigt speciell smak. Det används bl.a. i sallader där det ger en fräsch och syrlig smak, används i färsk chutney, snacks, pickles, raitas och i många andra salta indiska objekt.

Det används även för att smaksätta under högsommaren, kalla drycker så som den berömda spiskummin doftande Jal Jeera. Prova strö det på nyskördad frukt så som äpplen och bananer, det kan även användas för att ersätta mineralsalt, havssalt eller vanligt bordssalt.

2. Black salt och Ayurveda

Enligt Indiens klassiska medicinska vetenskap, Ayurveda så är black salt full med terapeutiska fördelar. Den är rik på järn och är ett botemedel mot gasbildning och halsbränna.

Enligt Ayurvediska läkare så är detta salt är den mest fördelaktiga formerna av salt eftersom den till skillnad från vanligt salt, inte ökar natriumhalten i blodet och därför rekommenderas black salt för patienter med högt blodtryck.

Det är hjälper även matsmältningen på traven och förbättrar synen. Det sägs att underlätta matsmältningen och mjukar upp tarmen.

3. Vad är black salt gjort på?

black salt består huvudsakligen av natriumklorid, natriumsulfat, järnsulfid och svavelväte. Saltets lukt beror främst på svavelhalten. Den obearbetade formen av Kala Namak eller black salt bryts i norra Indien och Pakistan och på vissa dolda ställen i Himalaya.

Integritetspolicy