Nyttiga LISTAN: Bäst Frukter & Bär vid Diabetes – “Ät dessa”

Är du rädd för att äta frukt eftersom du har diabetes? Den rädslan är inte obefogad, eller är den? Låt oss ta en närmare titt i denna artikel vilka frukter och bär du kan njuta av. Diabetes är en sjukdom som vuxit sig allt starkare på senaste tiden i västvärlden, och det gäller att bekämpa den med alla medel vi har.

 • Bara i Sverige så är det flera hundratusentals som drabbats av Diabetes
 • Den vanligaste diabetesen är Typ-2
 • Frukter och bär är nyttigt för diabetiker

Men låt oss börja med att avliva vad vissa verkar tro om frukt & bär och diabetes. Du behöver inte undvika frukt eller bär bara för att du har diabetes, tvärtom så kan någon frukt per dag vara bra för dig.

Eftersom dom som har diabetes bör hålla noga koll på blodsocker nivån så gör dom rätt i att vara försiktigt när det gäller sitt ätande av sötsaker som kakor, bullar, läsk och godis. Men här försöker även många gömma sig undan frukter, vilket alltså inte är helt rätt. Frukter och bär är ett perfekt komplement i din diabetes kost.

Kortfattat

En studie från bland annat Storbritannien visar att om man äter frukter flera gånger i veckan så minskade riskerna att man blev drabbad av hjärt och kärlproblem och att man skulle avlida i förtid.

 • Den svenska Socialstyrelsen rekommenderar att du som diabetiker äter frukt.
 • American Diabetes Association rapporterar att frukter är helt okej för personer med diabetes så länge personen inte är allergisk mot den typen av frukt den äter.
 • Förutom detta så kan frukter kan vara en bra diet om du vill bli smal snabbt.

1. Äpplen

Ett äpple innehåller 10 gram socker per 100 gram, det är i princip lika med att du äter ett litet äpple. En annan bra sak är att du får i dig fibrer, cirka 2 gram, men se till att du äter skalet, för det är där i det ligger.

Äpplen är inte bara goda och fiber rika utan dessa små röda bollar minskar risken för att vi ska drabbas av diabetes. Förutom det så minskar även risken av att drabbas av en stroke. Vilket är en stor risk för dom som drabbats av diabetes typ-2.

Äpplen är helt enkelt ett hälsosamt tillägg i din kost oavsett om du ha problem med ditt blodsocker eller inte.

Du kan även tillaga äpplen på flera olika sätt, förutom att äta som dom är så kan du tillaga en god äppelpaj, eller baka till en nyttig äpple muffins.

 • Baka en nyttig diabetes äppelpaj
 • Minska risken för stroke med ett äpple
 • Studier styrker äpplets fördelar

2. Avokado – “Gröna fett bomben”

Avokado, det lilla gröna klotet är ett perfekt val för människor med diabetes, den innehåller faktiskt i princip 0% socker och hela 7 gram fiber per 100 gram avokado. En annan sak du inte ska förbise är att den har ett väldigt högt värde av enkelomättat fett som är viktigt för oss och hälsan, som kvinna bör du få i dig runt 30 gram och som man 40 gram per dag.

Och detta är då en perfekt källa att hämta detta fett ifrån. Studier har visat att en kost med lågt intag av dåliga kolhydrater och en hög mängd enkelomättade fetter kan förbättra insulinkänsligheten.

Så hur kan man äta denna nyttiga fettbomb? Den går att blanda i flertalet sallader, göra som en grönsaks dipp, guacamole eller göra den till slicar och bjuda på till en passande maträtt. Detta är en utmärkt frukt att äta om du har diabetes.

 • Innehåller fetter som minska bidra till hjärt och kärlsjukdomar
 • En mycket högt värde av enkelomättat fett
 • Innehåller inget socker

3.Blåbär

Detta underbara lilla blåa bär är full av nyttigheter, en riktigt hälsobomb för att vara exakt. När du letar frukt och har diabetes så är blåbär ett alternativ du alltid skall ha en påse av i frysen.

Intressant nog så gjordes en studie på över två decennium och involverade över 100 000 människor som visade sig att dom som åt mest blåbär hade en 25% lägre risk att drabbas av diabetes. Så frågan man skall ställa sig som diabetiker. Ska jag verkligen låta bli att äta blåbär om jag har diabetes?

Blåbär kan man äta på flera olika sätt, det är perfekt att göra i en smoothie, blanda i salladen eller bara i en skål som dom är. Blåbär är även känd för sitt höga innehåll av antioxidanter som skyddar kroppens celler från att skadas.

 • Blåbär skärper din kropps försvarsförmåga
 • Blåbäret är en riktig sann hälsobomb
 • 25% lägre risk drabbas av diabetes

4. Jordgubbar

Jordgubbar innehåller till och med mindre socker än blåbär. Dessa röda gubbar innehåller endast 5 gram per 100 gram. Så imorgon till frukost kan du ta fram lite av dessa bär och lägga i en yoghurt eller i en skål med färsk mjölk.

Jordgubbar är även ett bra utmärkt för dom som har diabetes att äta på egen hand utan något mer till. Detta gör dom såklart till ett bra alternativ till dig som är diabetiker. Förutom dess låga innehåll på socker så innehåller jordgubbar fiber, mangan och C-vitamin.

Om du nu äter 100 gram av dessa röda skönheter så kommer din kropp att fått i sig 98% av ditt dagliga intag av C-vitamin.

 • Jordgubbar innehåller indre socker än blåbär
 • Ät en näve av jordgubbar varje morgon
 • Jordgubbar är en frukt att rekommendera vid diabetes
Integritetspolicy