Trots att bärsäsongen allt mer suddas ut och färska bär går att få tag på året om, så är torkade bär populärare än någonsin. Förmodligen för att de små torkade bären överraskar en förvånansvärt med sin koncentrerade aromatiska smak. De torkade bären ger en även möjlighet till att använda bären på ett helt anat sätt i matlagning och bakning, så väl som i förrätter, varmrätter eller efterrätter.
- Mer populärt nu än någonsin
- Torkade bär har en lång hållbarhet
- Spara nyttigheterna under längre tid
1. Hur man torkar bär
Torkning utav bär är ett urgammalt sätt att bevara och ta till vara på bär. Man plockar då bären när smakerna är som bäst och genom torkning så försvinner det mesta av bärets syra och de blir istället sötare och aromen förstärks.
Bären torkas försiktigt i låga temperaturer, för att på så sätt bevara bärens naturliga näringsvärde. Efter att torkningsprocessen genomförts så återstår det bara 25-30 % utav den ursprungliga vikten av bäret. Men det viktigaste är dock kvar i de torkade bäret: smaken! Alla torkade bär har lång hållbarhet om de förvaras på rätt sätt.
2. Exempel på vad man kan använda torkade bär till
- Man kan t.ex. använda torkade bär till att piffa upp sin morgon müsli, sitt bröd eller sin sallad.
- Man kan använda torkade bär i kombination med russin och andra torkade bär.
- De passar bra att använda i bakverk, gröt, välling eller i yoghurt.
- Eller så kan de torkade bären avnjutas direkt ifrån påsen!
3. Torka egna bär
Bär som innehåller mycket socker ska vara sega och läderartade när de är färdigtorkade och det ska inte gå att trycka ut någon saft alls. Tänk också på att när man konservera saker som innehåller mycket socker, så är den höga sockerhalten i sig konserverande. Och tänk på att hellre torka för hårt än att riskera att allt sedan blir förstört.
Några exempel på bär som du kan torka:
Bären ska vara mogen men inte övermogen. Stora bär, så som jordgubbar är det bäst om man skär i 4-5 skivor, men inte för tunna.
Blöta bär som t.ex. blåbär, ska man helst rumstorkas några dygn innan man värme torkar i låg temperatur. Det finns annars en risk för att de ”kokar”. Låt gärna bären eftertorka i rumstemperatur, eller utomhus (om det är torrt och varmt), någon dag efter själva värmetorkningen.
Nyttiga bär är inte bara gott
Frysta bär ger även de massor av vitaminer