Förr så kallades blåbär för skvallerbär och detta eftersom att de blåa färgämnena i blåbäret färgar munnen blå. Blåbären kallades för skvallerbär eftersom att man genast såg när någon stulit blåbär, för man blev ju alldeles blå både om läppar och händer.
- Blåbär kan skydda hjärnan och stärka minnet
- Diabetiker bör överväga blåbär
- Kan ha vissa bieffekter vid högt intag
Blåbär är full med antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Detta är något som vi vetat sedan länge tillbaka, då man behandlade magåkommor speciellt diarré med torkade blåbär och sur blåbärssaft.
Nu för tiden har man även kommit fram till att blåbär kan skydda hjärnan och stärka minnet. Blåbär växer vilt både i Sverige, i de södra och norra skogarna. Förutom Sverige så växer blåbär framförallt i norra delen av Europa.
ARTIKEL – 7 Hälsosamma Bär Att Äta Varje Morgon Till Frukost
1. Blåbärets ursprung
Blåbär är en utav Sveriges vanligaste växter, den påträffas i skogar från söder och upp till fjällen. Skogsbär är släktet som blåbär tillhör. Skogsbärs släktet har ca. 450 arter, av vilken endast 5 arter växer naturligt i Sverige. Förutom blåbär, så ingår även lingon, tranbär, odon och dvärgtranbär.
2. Ett hälsofrämjande medel
Blåbär har använts både i matlagning och som ett hälsofrämjande medel i flera 100-tals år. Och det är inte utan anledning som vårt kära blåbär är så populärt:
3. Bra för synen
Blåbär bidrar till att främja blodtillförseln till ögat och innehåller dessutom ämnen som är bra för ögats hälsa. Under kriget så gav man blåbär till brittiska bombflygare före ett uppdrag.
4. Många antioxidanter
Forskare har upptäckt att det är antioxidanterna: antocyaniner, som gör att blåbär kan bidra till att skydda kroppens celler.
5. Bra för magen
Det är väldigt känt att blåbär bidrar till slemhinnans hälsa i mag- och tarmkanalen och till tarmens normala funktion. Bra för att undvika problem så som magkatarr.
6. Bra mot demenssjukdomar
Forskare påstår att färgämnena i blåbär kan skydda hjärnan mot skador motsvarande de som Alzheimers sjukdom ger. Man kom fram till att möss som utfodrades med blåbär lärde sig snabbare att hitta vägen i en labyrint än möss som inte fick blåbär. Mössen som fick blåbär hade även högre halter av antocyaniner i de delar utav hjärnan där lärande och minnet finns.
7. Ger starkare blodkärl
Forskningsresultat gjorda på råttor visar på att en kost med mycket blåbär, stärker stora kroppspulsådern. Och starkare blodkärl minskar risken till hjärt- och kärlsjukdomar.
8. Bra för Diabetiker
Blåbär har sedan länge använts traditionellt för att behandla diabetes. Bären förmodas hjälpa till att reglera blodsocker. Studier gjorda på djur pekar på att extrakt från blåbärsblad kan sänka blodsockernivåerna. Även de antioxiderade ämnen i blåbär förmodas kunna ha en skyddande effekt på ögats näthinna, mot de skador som diabetes kan ge upphov till.
9. Blåbärets viktiga innehåll
Förutom antocyaniner så innehåller blåbär flera stycken andra vitaminer och mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns det nyttiga betakaroten i blåbären.
Lutein är ett ämne som finns i blåbär och det är en karotenoid. Lutein påstås skydda mot gråstarr och andra ögonsjukdomar.
WOW LISTAN – 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)
10. Svarta blåbär = Skomakarbär
Någon som är speciellt för de allra flesta blåbär är att de har ett tunt överdrag av en ljusblå vaxhinna, som skyddar bäret emot uttorkning. En del blåbär saknar detta anlag och är då alldeles blanka och svarta.
Dessa brukar kallas för skomakarbär och i folktron så har dessa ansetts giftiga eller åtminstone oätliga, därför att man trodde att korna eller räven hade pissat på dem (och förmodligen så var skomakare förr i tiden bland de fattigaste i samhället, en yrkesgrupp som inte kunde ställa så stora krav på livets goda).
Men det här är så klart bara skrönor, för de blanksvarta bären är lika goda som de ljusblå. Och ska man torka blåbären så är de svarta bären att föredra, eftersom att de är mer lättorkade. Vaxhinnan på de ljusblå bären gör dem till en utav de mest svårtorkade bären i den svenska naturen.
11. Bieffekter
En möjligt bieffekt utav blåbär är att de kan bli en laxerande effekt vid ett intag av höga doser.