Odon FAKTA – Sägs vara GIFTIG? – Missta inte för BLÅBÄR!

Odon är ett bär som sitter på en liten lövfällande buske, bären är blåsvarta till färgen och grenarna, kvistarna är gråbruna och runda. Bladen på busken är blågröna, runda i spetsarna och har hel kant. Odonbären blommar mellan maj och juni med urnformade, vita eller något rödlätta blommor.

  • Är den verkligen giftig som det har sagts?
  • Vanligast finna i dom kalla trakterna
  • Misstas väldigt ofta med blåbär

När bären är mogna är de ofta lite ovala och trubbkantade med en ganska blaskig smak och de är precis som blåbären oftast blådaggiga till färgen.

I fjälltrakterna så förekommer underarten fjällodon som oftast är lite lägre, ofta nedliggande, och har mindre blad och kortare blomskaft än den vanligare odonbusken.

Odon kan många gången förväxlas med blåbär, men odon har gröna, kantiga grenar, med spetsiga blad som är sågtandade i kanterna.

1. Utbredning

Odon är vanliga i hela men är vanligare i kalktrakter, den växer oftast på fuktiga marker som t.ex. myrar. Underarten fjällodon finns även på torrare fjällhedar.

2. Användning av odon

Linné skriver i Flora Oeconomica från år 1749 att bären “behaga barn och kalkone-ungar, men åstad komma ofta någon yrhet” och Retzius (1806) konstaterar att “I hushållen nyttjas de icke hos oss; men i Ryssland anwändas de at bränna Bränwin af”.

LÄS MER – Superlistan på 38 Nyttiga Bär (Hälsolista)

3. Ansågs förr som giftiga

I äldre litteratur så anges det ofta att odonets bär är giftiga, men man har inte kunnat finna några giftiga ämnen. Däremot kan en del odonbär vara svampangripna som kan orsaka illamående eller yrsel. Du kan även få svindel och huvudvärk om du trampar på för mycket skvattramen (en ljungväxt som ofta växer i närheten av odonbuskar) när du plockar odon. Bären är inte alls giftiga utan de ger en mycket god sylt och saft.

4. Odons hälsoegenskaper

Odon innehåller precis som blåbär flavonoider dock inte lika mycket. Det mesta flavonoiderna finns i skalet, så odonsylt är hälsosammare än odonsaft. De hälsosamma flavonoider i odonen där antocyaner (den blå färgen) som har visat sig hämma kronisk inflammation, stärka kroppens immunförsvar och motverka oxidativ stress (fria radikaler). Det finns förekommer även mineraler och spårämnen i odon.

Fler andra exempel på hälsosamma bär är:

Blåbär

Tranbär

Jordgubbar

Gojibär

5. Falska blåbär

Odon kallas ibland för falska blåbär, detta eftersom att de lätt förväxlas med sin relativt nära släktingar blåbäret. Odon växer på en liten lövfällande buske som blommar i maj-juni med sina vita eller lätt röda blommor. Bären blir blåsvarta till färgen precis som blåbär, men med ett ljust fruktkött och kan plockas i slutet av juli och augusti. Bären har traditionellt inte plockats eftersom att de inte har lika kraftig smak som blåbäret.

6. Användning av bäret

Odon man plockas och medfördel ätas tillsammans med andra bär, då de i sig inte har så mycket smak. Frys in dem och ta sedan fram dem vid behag t.ex.  blanda ner dem i gröt och yoghurten under vintertid för att stärka upp kroppen och njuta utav den härliga blåa färgen. Det går även utmärkt att göra saft och sylt på odon.

Nyttiga bär är inte bara gott

Torkade bär är populärare än någonsin

Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy