Smultron är en art som så klart tillhör smultronsläktet och som växer vilt över nästan hela Sverige. Till skillnad från jordgubbar så har smultron 7 kromosomuppsättningar. Smultron är en riktig smarrig frukt att smyga runt i skogen och äta och växten anses inom folkmedicinen ha en god effekt vid diarré.
- Växten anses inom folkmedicinen även ha en god verkan vid diarré
- Smultronet mognar mellan juli-augusti
- Kan ge vissa allergiska besvär
1. Om smultron
Innan jordgubben fanns så odlade man smultron runt om i hela Europa. Smultronbäret är välsmakande och odlas i en liten skala för gourmeter. Smultronväxten bildar s.k. revor som kan slå rot, men i mycket mindre utsträckning än vad jordgubbar gör.
När man odlar smultron så brukar man därför fröså dem eller föröka dem genom delning. Förutom de allra vanligaste smultronen som är röda, så finns det även smultron som i mogen skick är gröna, gula och vita. Bladen på smultronplantan är trefingrade och de små bladen är ovala med sågad kant. Smultron blommar från maj-juli. Blommorna är vita och tvåkönade.
Blomstjälkarna är tilltryckt håriga. Smultron har en aromatisk doft av ambra och rosor. Växten fortplantar sig genom de frön som sitter på skenfruktens yta och utgör de verkliga frukterna, dels genom utlöpare som avskiljer sig från moderplantan så snart som dotterplantan är tillräckligt utvecklad.
2. En skenfrukt
Smultronen är s.k. en skenfrukt och mognar mellan juli-augusti. Skenfrukten lossnar lätt från plantan och består av en uppsvälld, köttig, oftast röd blomaxel och de egentliga frukterna är de små nötterna som sitter fästade på ytan.
Fler andra exempel på hälsosamma bär är:
Vart växer smultron?
Smultron är vanligt förekommande i hela landet, utom i fjälltrakterna där den är lite mera sällsynt. Den växer ofta på ängar, i hagar, på hyggen och i skogsbryn. Smultronets skenfrukter äts färska.
3. Wild strawberries
Smultron heter wild strawberries på engelska och detta avslöjar det nära släktskapet mellan jordgubbar och smultron. Smultron är väldigt välsmakande och de är oerhört rika på antioxidanter. Man kan närmast beskriva smultron som små koncentrerade jordgubbar med allt nyttigt innehåll.
4. Smultronens olika hälsoeffekter
Smultron och smultronsblad är bra mot värk, hudutslag och njurbesvär. Smultronsblad har använts sedan länge tillbaka som örtmedicin, man använder då bladen till att göra örtte. Man kan använda bladen som de är (färska )under hela sommaren, eller så torkar man dem för att kunna använda dem under hela året.
För att göra te på bladen, kokar man upp 1/2 liter vatten och häller det sedan över smultronsbladen, låt sedan drycken stå och dra i ca 15 min. för att sedan sila den.
LÄS MER – 7 Hälsosamma Bär äta till Frukost varje morgon
Bladen och stammen är rik på garvämnen och bladen har tidigare rekommenderats av bl.a. Linné, mot gikt och njurgrus. Växten anses inom folkmedicinen även ha en god verkan vid diarré. Smultronen har sedan antiken betraktats som en läckerhet, men smultron kan även ge allergiska besvär.
Nyttiga bär är inte bara gott
Torkade bär är populärare än någonsin
Frysta bär ger även de massor av vitaminer