Träna Hemma – Bli en Atlet på Hemmaplan!

Att ge sig iväg till gymmet några gånger i veckan har blivit mycket populärt nuförtiden både bland unga och äldre människor. Och gym och idrottshallar kan man hitta i stort sett över hela landet. Och många gym erbjuder ett stort utbud av träningsmaskiner och gruppträning.

Att träna på ett gym kan för många kännas avkopplande eftersom man får komma bort ifrån den dagliga stressen och man får en stund att tänka på något annat. Men det är inte alla som har tid, råd eller möjlighet att träna på ett gym, men då kan man istället träna hemma.

Skillnad på att träna hemma eller på gym

I teorin så är det i stort sett ingen skillnad på att träna på gym eller att träna hemma. Och det är absolut inget som säger att man får bättre träning av att träna på ett gym än att träna hemma. För det handlar om hur man förbrukar sin tid och hur hårt man tränar som gör skillnaden och att man tränar regelbundet.

För att få ut så mycket som möjligt at sin träning hemma så kan man t.ex. köpa hem några träningsredskap och det finns givetvis både billiga och dyra. Samt att man sätter ihop ett träningsprogram.

6 Tips om att Träna Hemma

Man kan helt klart göra hemmaträningen minst lika effektiv som på ett gym och dina muskler vet ju faktiskt inte om du tränar i ditt vardagsrummet eller på gymmet. Men det finns en del saker som man ska tänka på om man väljer att träna hemma. En sak för att ta din träning till nästa nivå är att träna med med en pulsklocka.

Välj några övningar och redskap för att träna din kondition och en del övningar och redskap för att träna stryka och smidighet.

1. Är det först och främst din kondition du vill förbättra eller gå ner i vikt, så är raska promenader något för dig. Ha gärna med dig en pulsklocka då. Både jogging och cykling utomhus är även detta både bra, billigt och enkelt. Har du plats att träna lite dans eller aerobics hemma så kan du t.ex. köpa dans eller aerobics dvd:er att träna till.

2. Känner du för att investera i en träningsmaskin för att öka din konditions så är en träningscykel, roddmaskin, trappmaskin eller löpband en bra idé. Men pröva noga i affären så att maskinen är stadig och inte för oväsen eller gnisslar. Du kommer då inte att vilja träna vid den, när den väl står i ditt hem.

3. Hantlar, boxningshandskar och mitsar, pilatesboll, hävstång att hänga i dörröppningen, gummiband och yogamattor. Ja det finns en hel uppsjö av träningsredskap att köpa och alla är bra på sitt sätt, men det gäller att du hittar det som passar dig bäst. Att t.ex. köpa en dvd med pilatesövningar eller poweryoga kan vara en god hjälp att komma igång.

4. Träna hemma utan redskap kan man givetvis också göra. Situps eller crunches som det också heter, armhävningar, dips mot en stol eller lågt bord, knäböj, utfall. Jag det är bara fantasin som sätter gränserna för din träning. Men tänk på att alla rörelser ska utföras lugnt och kontrollerat. Gör även varje övning i 2 eller 3 omgångar och försök att öka antalet repetitioner vid varje träningspass.

5. Ett konditionsträningspass bör vara minst 30 min., men gärna upp till 1 tim. Ungefär 3 träningspass/vecka är ett bra mål, men vila gärna 48 tim. mellan styrkepassen. När du sedan fått upp flåset så kan du med fördel köra styrketräning 1 dag, konditionsträning nästa dag osv. men glöm inte att vila.

6. Uppvärmning och nedvarvning, detta är väldigt viktigt! Värm upp några minuter före varje träningspass genom att t.ex. hoppa hopprep, träningscykla eller dansa. Avsluta träningen med att stretcha och håll positionerna i 20-30 sek. så skonar du dina leder och bibehåller en rörlig kropp.

Integritetspolicy